De freesbank van Piet Jansen. (Boxmeer)

Deel III Freesbank

De tandwiel- freesbank.

De tandwiel- freesbank van Piet Jansen zit behoorlijk onder het stof, dat kan ook niet anders, omdat er al decennia lang niet meer met gewerkt is. Gelukkig is de freescombinatie wel goed bewaard gebleven.

 

 

De unieke draai- en freesbank van Piet Jansen, links opgesteld de tandwielfreesbank.

De tandwiel- freesbank heeft Piet Jansen, evenals zijn draaibank, vernuftig met voorhanden zijnde materialen in elkaar gezet. Sommige zullen het zien als oud schroot, echter je kunt er de mooiste uurwerken mee maken die een halve eeuw zonder problemen goed lopen. Een uurwerk bouwen is een, maar ook nog je gereedschap zelf maken, dan ben je wel een vakman bij uitstek.

De tandwiel- freesbank

De draaibank van Piet Jansen is gecombineerd met een tandwielen- freesbank, wat betreft de aandrijving. De freesbank is gebouwd op een U- balk. De freesspindel met lager- blok is met een blok hout hierop gemonteerd. Hout heeft het voordeel dat het trillingen absorbeert.  Het kruissupport is op een as gemonteerd dat in hoogte en onder graden versteld kan worden.

Hoogte verstelling support freesbank.

Met het support kan men het hart van het te frezen tandwiel opzoeken, en met een spindel de hoogte c.q. diepte van de tand instellen.

De freesbank met een opname gereedschap om rondsels te frezen.

Op de foto hierboven zie je het opname gereedschap voor rondsels te frezen op het support liggen. Dit gereedschap werd in de lengte op het support bevestigd, en hierna werd de as, waaraan het rondsel gefreesd moest worden, tussen de centers geplaatst. De arreteerpen voor het verdelen van de tanden hield ook de as op zijn plaats. De uitloop van de frees kwam wel eens in de borgmoer terecht, gezien de beschadigingen daaraan.

De opname doorn voor de verdeelschijven links, en het te frezen wiel rechts.

 

Hierboven een prachtige foto van Wim Jansen ” achter ” Piet zijn draaibank, waarop te zien is dat de freesbank vroeger rechts van de draaibank is opgesteld.

Zelfgemaakte moduul frezen van Piet Jansen.

Verdeelschijven.

De verdeelschijven heeft Piet gemaakt van aluminium, en de verdeling erin gedrukt met kettingwielen. De kleine putjes waren voldoende voor de arreteerpen.

Volgende deel:  De klokken van Piet Jansen.

 

 

 

 

Ook daar kom je leden van de klokkengroep Vierlingsbeek tegen.

8e Techniek en Stoomdag Wijchen

De waterklok lijkt je te ontvangen.

De kop zegt het al, je komt ze inmiddels overal tegen. Een beetje reclame op de site helpt daar natuurlijk ook aan mee, alhoewel die op dat moment uit de lucht was. Samen met mijn vrouw bracht ik een bezoekje aan de beurs.

Voordat we ons aansloten in de rij naar de ingang liepen we al twee leden tegen het lijf. Na een toepasselijk stempel ” Z= 8″ bij de kassa liepen we al meteen tegen een waterklok aan, mooi gebouwd en leuk om te zien werken.

 

 

Niet op de minuut.

Verder in de eerste hal ook een paar mooie klokken van Hans Folgering. Op een daarvan geeft een zwemmende schildpad de tijd aan, echter  ”niet op de minuut “ zoals dat bij een schildpad hoort.

Ook de klok met de gewicht- slinger is mooi om te zien, al geeft die vermoedelijk een gemiddelde tijd weer!

 

 

Handboormachine met een verdeelschijf voor verschillende snelheden

Daarna was het tijd voor koffie, waarbij een gezellig gesprek ontstond over draaibanken met een vriendelijke man uit de Liemersstreek. Hierna bezochten we hal twee, waar ik vooral op zoek was naar speciaal materiaal, wat er dan ook niet was. Wel een mooie stand met handboormachines, waar verrassend veel tandwiel techniek in zit.

 

Bij een van de laatste stands viel mijn oog direct op een lunarium, de maker kwam uit Berlikum en al na enkele minuten kwam ik erachter dat zijn vrouw uit de buurt van mijn geboortedorp kwam. Hij is dan ook uitgenodigd om naar onze bijeenkomst op 16 november te komen. En op die bijeenkomst geef ik uitleg over het bouwen van een lunarium en de problemen die je tegen kunt komen tijdens het bouwen.

Lunarium van Willem Boesveld.

Het was dit keer een wat korter bezoek als anders, echter niet minder daardoor.

Hopelijk kunnen we bij Z=9 met enkele leden zelf een stand opzetten!

De waterklok lijkt je te ontvangen.

Niet op de minuut.

Gemiddelde tijd met een gewicht- slinger!

Hans Folgering  signatuur op de klok.

Handboormachine met een verdeelschijf voor verschillende snelheden

 

 

Dodo, weet ook de tijd!

Het mechaniek achter de klok.

Donderdags voor de Rikketik beurs was ik op bezoek bij de kunstenaar Frans Arts in Gemert.

”Even wachten dan krijg je wat”, zei Frans  tegen Dodo, zijn hondje dat blaffend ons gesprek verstoorde. ”Ja”, zei Frans, ”hij weet beter de tijd als wij en dat zonder horloge”. Frans doelde op het feit dat zijn hond net voor 3 uur s ’middags begint te blaffen. ”Je kunt er de klok op gelijk zetten”, zei Frans. Misschien komt het omdat hij het voorlopen van het slagwerk hoort, bracht ik in, ”dat zou best kunnen” zei Frans.

En vandaag op de beurs van de Rikketik viel mij direct een klok met een mechaniek op. Dat was iets voor Frans dacht ik, een hond die de tijd aangeeft waarbij hij zijn tong en staart roert, en dat zonder te blaffen!

Pendule Carillon Automate Sonneur Odo

Bij een vriendelijke Antwerpenaar stonden ook enkele klokken met speelse mechaniekjes, toch altijd leuk! De man poseerde met zijn klokken voor mij, maar helaas zijn de foto’s niet bijster geworden. Maar dat euvel moet ik bij mezelf zoeken.

Op de beurs was best wel wat te beleven, en het was druk. Persoonlijk zie ik daarom liever dat de stands gesplitst worden in een klokken- en horloge gedeelte.

En het aanbod was groot, waarbij het opviel dat de klokjes uit de tweede helft van de 20e eeuw met karretjes de hal uit werden gereden. Zoals altijd ook even een gezellig praatje met Martin den Heijer uit Heereveen. Ditmaal over schaatsen en brons gieten.

Remmen uurwerk ?

Zelf had ik een klein koekoeksklok uurwerkje gekocht bij de koekoeksklokken specialist, ook uit Friesland. Het uurwerkje had ik vorige week al besteld. De beurs heeft natuurlijk ook de functie van een afhaal centrum. En in de korte tijd dat ik vandaag op de beurs was, kwam ik een zestal leden van de klokkengroep Vierlingsbeek tegen.

Verder viel mijn oog op een uurwerk dat wel eens een werk van Remmen Boxmeer kon zijn.

De klokkenluider   (YouTube: CARILLON A AUTOMATE ROMANET FFR)

Het mechaniek erachter is simpel.

Geen Dodo maar Odo klok.

Bovenzijde van het vermoedelijke Remmen uurwerk.

Remmen uurwerk ?

Het mechaniek achter de klok.

 

 

 

Gerard van Lankveld (Deel II )

Gemert

Kasteel  Gemert vanaf het Ridderplein.

Na mijn eerste bezoek aan het Stereind, wou ik toch wel wat meer weten over Gemert, en Gerard van Lankveld.

Veel had ik over beiden gelezen in artikelen van het Gemerts Heem. Zoals: ”Torenhorologies in Gemert vanaf 1500” en deel II van Ad Otten, ”Museum dr. Guislain 25 jaar bij de tijd” van Ton Thelen en ”In Monera tikt elke klok zijn eigen tijd” door Ad de Koning.

Motus in rota (De beweging van het wiel)

‘Lento Macom Brio’, ‘langzaam maar met glans’

 Samen met mijn vrouw toog ik dus op een middag naar Gemert. We parkeerden de auto op het Ridderplein dat ligt tussen het kasteel en het gemeentehuis. Mijn eerste doel was om in de hal van het gemeentehuis de klok van Gerard te fotograferen. Als je het gemeentehuis uitloopt kan de kolossale klok je beslist niet ontgaan. De klok die Gerard bouwde tussen 1984 tot 1988 heet de ‘Lento Macom Brio’, ‘langzaam maar met glans’. Gemaakt door: ‘Fabriqué par l’empire de Monera’ en is voor mij het mooiste kunstwerk van Gerard van Lankveld. De klok straalt een zeldzame rust uit, door het  langzaam bewegende wiel. (Dat in vaktermen een ”onrust “ wordt genoemd). Hoe heeft hij dit sublieme idee, en de naam, toch kunnen bedenken! Kijkend naar de klok zie je niet direct dat deze werkt, en dat doet mij denken aan een Luiaard!

De onrust zit boven de wijzerplaat.

Jammer dat de klok in de hal niet op de plaats van de balie staat. Dan denk je namelijk meteen aan de ambtelijke tijden! Na de klok uitvoerig te hebben bekeken en gefotografeerd, vroeg ik aan de balie of er veel bezoekers voor de klok kwamen. Het antwoord was: best wel, en ook bezoekers van het gemeentehuis hadden belangstelling voor de klok. Na dit bezoek brachten we een bezoek aan het VVV- kantoor op een plaats bij uitstek, namelijk langs het gemeentehuis. Hier kochten we een pakje kaarten ( geen speelkaarten) maar met de vele kunstwerken van Gerard er op. Het doel is tweeledig: reclame voor Gerard en financiële steun voor de stichting die Gerard zijn belangen beheert. Gezellige mensen daar, waar we nog wat informatie kregen over het kasteel van Gemert, wat op dit moment in Gemert nogal wat voeten in de aarde heeft.

Spiritus Sanctus

de Heilige Geestlaan

Vanaf het VVV- kantoor liepen we samen via de Heilige Geestlaan naar het kasteel, waar de poort over de gracht open stond. ”Is het wel open!”, zei mijn vrouw, “natuurlijk!” zei ik, ”anders stond de poort niet open”. Maar onder het poortgebouw zag ik een plaat met tekst hangen, ”misschien staat daar wat op” zei ik tegen mijn vrouw. ”Je ziet anders niemand” zei mijn vrouw. Meteen hoorde ik achter mij een stem: ”Waar gaat dat heen als ik vragen mag”! , Spiritus Sanctus, dacht ik, en antwoordde: ” naar het kasteel”. ”Maar dat is privé terrein ” sprak de man, en terwijl ik mij omdraaide en naar hem toeliep, zei mijn vrouw nog, ”ziede ge mugt er niet in!” De man in gezelschap van een dame leek wel op een Franse kasteelheer. Ik heb een probleem dacht ik, en stelde mij voor. Ik vertelde dat ik naar Gemert was gekomen om de wijzerplaat van de kasteeltoren en de zonnewijzer in de kasteeltuin te fotograferen.

Horologium solarium (Zonneklok)

Dit om een artikel over Gerard van Lankveld te kunnen maken, en er ontstond een leuk gesprek. ”Bent u de eigenaar vroeg ik”. De betreffende ”kasteelheer” was niet persoonlijk maar wel mede eigenaar, vertelde hij mij. Het werd mij duidelijk dat hij tot de congregatie behoorde die het kasteel beheerde. En de poort stond toevallig open omdat er tuinmannen bezig waren. Dus heb je geluk vertelde de man, je kunt alles fotograferen en neem er de tijd voor.

Horologium solarium (Zonneklok)

Clavum umbra horologii (Spijker schaduw klok)

Detail van de schaduwklok van 8000 kopspijkers.
foto: P.Delisse

Inmiddels was de beheerder op de hoogte van mijn liefhebberij voor klokken. En kwam met een bijzondere verrassing! Binnen in het kasteel heeft eens ( rond 1900) een Franse Jezuïet een zonne- schaduwklok met 8000 kopspijkers in de vloer van zijn kamer gemaakt. Als je even wacht haal ik de sleutel op, zodat we naar binnen kunnen. Dit was nog eens geluk! Na een paar minuten konden we de vloer bezichtigen in een leegstaande kamer, in een leegstaande gebouw, waar de tijd toch gewoon doorloopt! We waren onder de indruk, waarbij ik aan de Jezuïet dacht die dit alles gemaakt had. Jezuïeten leefden sober dus hadden ze ook geen horloge, zeker niet in die tijd, toch hield hij van de tijd wat niet verwonderlijk is.

Een keer anders liften.

Na deze bijzondere zonnewijzer gefotografeerd te hebben, wat bijna niet mogelijk is, zat ik nog met mijn eerste doel. Buiten de poort dacht ik eraan, dat ik ook nog op zoek was naar de muur waar Gerard van Lankveld eens de restanten van het toren uurwerk had gevonden en mee naar huis had gesleept. Toeval of niet er kwam hulp uit de poort, een tractor! De bestuurder stapte uit de tractor omdat hij nog iets moest vastzetten voor hij wegreed. Ik sprak hem aan over het torenuurwerk van Gerard van Lankveld. ”Ja, dat lag toen hier aan de andere kant van de muur op de mestvaalt “ vertelde hij. ”Kan die poort ook los” vroeg ik wijzend op een poort in de muur, ”nee” antwoordde de man. ”Daar waar vroeger de kasteeltuin was lopen nu schapen” vertelde de man. ”Jammer “ zei ik, ik had graag een foto genomen van die voor mij historische plek.

De nu nog steeds ommuurde kasteeltuin, waar Gerard van Lankveld het restant van het uurwerk had gevonden.

”Geen probleem” zei de man ”klim maar in de laadbak, maar niet aan de handel trekken want dan kiep je eruit, en dan til ik je boven de muur”. Zo gezegd zo gedaan, en zo kon ik toch een paar foto’s nemen van de muur. De tractor bestuurder bleek een broer van de “Kasteelheer”. . en zoals een neef van mij zich altijd uitdrukte als hij weer eens een opdracht kreeg: ” Toon ik heb weer alle geluk van de wereld “!

Et Aurum Onocrotalus (De Gouden Pelikaan)

Terwijl de tractor aan de horizon verdween, gingen we op zoek naar een Cafeetje voor een békske koffie. Terwijl ik onderweg nog wat foto’s maakte van het kasteel raakte ik aan de praat met wat plaatselijke hang- ouderen. Ze zaten op een muurtje voor de kasteelgracht. In plat Gimmerts vertelde ze mij dat Gerard van Lankveld zojuist hier op de fiets was langsgekomen. Ik wist dat Gerard in de late middag wel eens naar de ” huiskamer ” ging. ” Onder de boog met de gouden Pelikaan door, en dan kom je vanzelf bij de ” huiskamer “, vertelde een man. Aan het prachtig straatje lag verscholen achter de struiken inderdaad ” De huiskamer ”. Binnen zag ik Gerard direct voorovergebogen over een krant zitten. Gerard stelde mij aan iedereen die het horen wilde voor, als de klokkenmaker die met een artikel over hem bezig was. Het was gezellig daar, iedereen maakte een praatje. Voor mij leek het wel of ik in het kunstwerk van The Beanery was beland. Na een paar foto’s, koffie en wat borrels met Gerard, reed mijn vrouw mij weer terug naar Vierlingsbeek. Een enerverende middag waar ik nog lang herinneringen aan kan ophalen.

Movens et Frui (Blijf bewegen en geniet)

 

 

‘Lento Macom Brio’, ‘langzaam maar met glans’

—Kijkje in het uurwerk van ‘Lento Macom Brio’, ‘langzaam maar met glans’

Achterkant van het uurwerk ‘Lento Macom Brio’, ‘langzaam maar met glans’

De schaduwklok van kopspijkers. Foto: P.Delisse

Wilt u meer weten over deze zonnewijzer kijk dan op onderstaande link.

https://www.zonnewijzerkring.nl/zonnewijzer/meridiaan-met-tijdvereffeningslus/

—Het torentje van de Donjon had in 1760 al een uurwerk.

De Pelikaangang in Gemert.

Gerard in de Gemertse Beanery!

Kasteel Gemert bestaat al sinds de 14e eeuw.

Kasteel Gemert.

De Heilige geestlaan en de tractor die aan de horizon verdwijnt.

 

 

 

 

 

 

 

Lezing ” Die komt nog van Tausch af ”

Lezing over Klokkenmakers in de oude Heerlijkheid Oploo op 10 april.

Leuk, en een eer om in ”eigen dorp” Oploo een lezing te kunnen geven voor de Historische Kring ‘Land van Cuijk’, samen met Jan Fimerius uit Bakel.

Hoogtepunten van de avond waren de zoektocht van Noud Remmen de familie Tausch en de uurwerk bouwers families Remmen en van Cuijk.

Horloge van  E.Maassen, St.Anthonis gekocht bij  J.Tausch in St.Anthonis.

De indeling van de lezing die  avond was als volgt:

 

Uurwerken van Jan Fimerius

De uurwerkmakers uit de regio werden volgens het programma globaal naar voren gehaald, zonder in te gaan op al te genealogische en technisch details.

Dit om te voorkomen dat de toehoorders thuis gekomen naar de fles grijpen omdat ze anders de slaap niet kunnen vatten!

De aandacht van de tachtig toehoorders was dan ook zoals je het wenst. En bij die sfeer past natuurlijk de spreuk:

Hoe vro tikte het in Plo!

Frans Arts en Toine Daelmans bouwen samen een Lunarium.

Lunarium Frans Arts en Toine Daelmans

Frans Arts de vindingrijke kunstenaar, schilder, koperslager, klokken, planetarium, en astrolabium bouwer uit Gemert, heeft aan een half idee genoeg. Tijdens een gesprek in de herfst van 2016 met Frans Arts opperde ik het idee om een simpel instrument te bouwen, zodat kinderen en volwassenen de draaiing van de aarde om de zon en de maan om de aarde  kunnen begrijpen. ” En wat ze zelf kunnen bedienen “, zei Frans. Na een herfst en winter waarbij de gezondheid van Frans te wensen overliet, mailde hij mij  eind december 2016 dat hij een Lunarium gereed had.

(Lunarium : nabootsing van de draaiende beweging van de aarde en de maan onderling en t.o.v.de zon.)

Toine en Frans rekenen verder naar mogelijkheden.

Althans op papier, ik heb er drie maanden aan gerekend vertelde hij. “Het is een eenvoudig apparaat met maar zes tandwielen “, zei Frans. Zelfs toen Frans in het ziekenhuis lag vroeg de  specialist eens: “wat hij toch aan het berekenen was”. Frans vertelde hem waar hij mee bezig was en zei; ” wat moet ik hier dan anders doen”!.

Ad infinitum (

Als Frans zoiets uit rekent moet het niet een symbolische weergave worden, maar een zuivere weergave van de draaiingen. En dat betekend wanneer het Lunarium door een uurwerk wordt aangedreven, de stand van de aarde en maan t.o.v. de zon zuiver blijven.  “Alleen heb ik nog een probleem”, vertelde Frans, “namelijk om de verdeling van een tandwiel van 235 tanden te kunnen maken “. “Nou dat komt goed uit “, vertelde ik Frans, want op de volgende bijeenkomst, geeft Hans van der Horst een lezing over het maken van een computer gestuurd verdeelapparaat waarmee je alle tandwiel- verdelingen kunt maken. Maar mensen die Frans kennen weten wel, dat wat hij in zijn hoofd heeft, er ook snel moet komen. “Ik zal Toine Daelmans uit Stiphout ook eens bellen “, zei Frans, “misschien weet die er wel raad op”. Frans stuurde mij de eerste mooie schets van het geheel, en ook de berekeningen.

En dat terwijl Frans nog bezig was om zijn fysieke conditie weer op peil te brengen, had hij al geregeld, dat Toine Daelmans het benodigde grote tandwiel zou maken. En dat Frans toen ook weer zover was dat hij al enkele uren in zijn werkplaats kon doorbrengen, om samen met Toine ieder een Lunarium te bouwen.

“Als je morgen (17 maart 2017 )om vier uur hier komt, is Toine er ook “, vertelde Frans. En vanmiddag kon ik dus de twee lunarium’s in het echt bewonderen. Op de  maand aanduiding, dierenriem en wat kleine kinderziektes na waren ze gereed. Ze kunnen ook nog verder uitgebouwd worden tot een Planetarium. Maar daarover meer komende donderdag want dan kunnen de leden van de klokkengroep Vierlingsbeek het prototype van de Lunarium’s op een ”broodplank” bewonderen.

( ww.fransarts.nl )    ( www.in-timestiphout.com )

Lunariu Frans Arts en Toine Daelmans

 

Nieuwe gewijzigde schets van het Lunarium. 18 april 2017

De schematische computer tekening van Toine Daelmans.

 

 

Gerard van Lankveld ( Deel I )

Een kleurrijk Keizerrijk 

Gerard met een zelfgebouwd Russisch muziek instrument, de Ballalaika.

In mijn plakboek over klokken en klokkenmakers, zit ook een mooi artikel, uit De Gelderlander over Gerard van Lankveld uit Gemert. Een interessant artikel was het, met een foto van de Cysar Gorot astronomische klok die mij enorm aansprak, ook al was het zwart wit. Zo ook mijn vader die hem in de jaren zeventig heeft bezocht. Hij vertelde daar dikwijls over. Gerard woont aan de weg naar Beek en Donk, ”en je kunt de toren achter zijn huis van de straat af zien”, vertelde mijn vader.

Eens zou ik hem ook bezoeken had ik mij voorgenomen. Het duurde echter tot november 2016 voor het zover was.

Strana Sweta

Op weg naar Gemert draaide ik rechtsaf bij de molen de volksvriend,en reed via de Oudestraat Gemert binnen. Molens hebben ook altijd aantrekkingskracht op mij, alleen de Volksvriend was onthoofd van zijn wieken.

 Eraan denkend dat molens linksom draaien , dit omdat er een natuurlijke draaiing door de groei in de hout van de as van de molen zit. Dit heeft weer te maken met de draairichting van de aarde om de zon.

Aan het einde van de Oudestraat ga je linksaf en je bent op het Stereind  waar Gerard woont.

Zijn huis valt meteen op door de mooi beschilderde vensters en  deuren. Een afspraak had ik niet gemaakt met Gerard, dus op goed geluk belde ik aan. ”Kom binnen”, zei hij nadat ik mij had voorgesteld. We liepen naar de keuken, ”even afmaken waar ik mee bezig ben”, zei Gerard.

Gerard nam plaats achter de keukentafel, terwijl ik mij nestelde op de stoel bij het keukenraam, waardoor je op een toren keek. Opeens stond Gerard weer op en zei, ”eerst dat ding (radio) wat dempen”.

”Koffie of thee” vroeg Gerard daarna, ”doe maar een glas water”, zei ik. ”Water dat is ook maar water” zei Gerard, ”maar goed als je dat wilt”.

De hamer van Neefs.

Gerard zette een glas water voor mij neer en begon een koperdraad te isoleren op een ouderwetse manier. Met lijm en naaigaren, wikkelde de hij er een paar lagen over het draadje heen. En op mijn vraag: ”wat ben je aan het maken”, antwoordde Gerard; ”des vur unne hamer van Neefs”. Ik genoot van zijn manier van werken aan de keukentafel, met eenvoudige middelen.

De eerst gesprekken gingen over Frans Arts en de molen de ”Volksvriend”die ze aan het restaureren waren. Hierna vertelde Gerard mij over zijn leven, en zijn gevecht met instanties die voor hem een bepaalde weg wilden uitzetten. Dit bracht hem ertoe om zijn eigen wonderlijke draai aan het leven te geven. Het is eigenlijk niet voor te stellen dat hij vanuit zijn situatie tot ”Keizer van Monera Carkos Vlado” heeft opgewerkt. Gerard zijn klokken en andere kunstuitingen genieten naast landelijke, inmiddels ook buitenlandse, bekendheid. Een van zijn mooiste klokken staat in de hal van het gemeentehuis van Gemert.

Cysar Gorot astronomische klok

Gerard genoot ervan dat ik een oud krantenartikel (Het Keizerrijk van een tuinman) uit de Gelderlander van de jaren zeventig, in mijn plakboek had zitten. Evenals van mijn  Oploo’s dialect, zoals “des ’n moi pieep”. Nadat Gerard het draadje gereed had, vertelde hij, terwijl ik alles vastlegde  over zijn verzameling van zeer uiteenlopende zaken, die tussen zijn zelfgebouwde klokken en andere kunstig gemaakte voorwerpen stonden of hingen.

Hieronder een serie foto’s die verklaren waarom Gerard inmiddels zijn draai heeft gevonden.

”De gustibus (et coloribus) non est disputandum”

” Over smaken (en kleuren) valt niet te twisten”

Claïda: De poort van Gemert.

Gerard zijn eerste uurwerk.

Cysar Gorot astronomische klok

De hamer van Neefs.

 

 

 

 

Overloon, en een zeldzame combinatie van tijd.

Altijd zoekend naar klokken van Remmen vroeg ik Wiel Hegger uit Tienray of deze er nog wist te staan. Vroeger had Wiel gewerkt bij een vooraanstaande klokken- restaurateur in St. Michielsgestel, en daar de nodige Remmen klokken gezien.

In de mail die ik van hem kreeg stonden diverse Remmen klokken. Een daarvan trok mijn speciale aandacht!

Op de vraag waar die stond, kreeg ik het volgende antwoord: ergens bij jou in de buurt in een oud boerderijtje in Overloon, maar de exacte plaats weet ik niet meer vertelde hij. Ik ken geen oud boerderijtje in Overloon schreef ik terug, alle oude boerderijtjes zijn in de oorlog vernietigd.

Wel had ik eens gehoord dat er in Overloon een noodwoning vol met grootmoeders attributen stond, maar meer ook niet.

Maar na enig speurwerk kwam ik de klok en het adres op het spoor via Rijksmonumenten.

Op het adres is ook het ontmoetingspunt ’t Helder gevestigd. Na de site van ‘t Helder bekeken te hebben, waarbij ik vol verbazing de foto’s bekeek en de geschiedenis over de boerderij las, besloot ik een afspraak te maken met de eigenaar, de familie van den Munckhof.

De boerderij valt niet direct op als zijnde een monument, dat komt omdat er begin vorige eeuw een nieuwe steen is omgezet. De binnenplaats geeft al een heel andere indruk maar eenmaal binnen viel ik van verbazing bijna om. Armoedig zag het er niet uit, denkend aan wat Vierlingsbeekse jongeren wel eens zangerig roepen, ” Loon Loon, erm land, ’s winters woater, sommers zaand “, maar dat ging hier niet op.

Jan Remmen 1768 Well

In een oeroude keuken stond naast de bedstee een klok uit 1768 van Jan Remmen uit Well. Geheel in stijl en kleur met het interieur stond daar de klok, vast gepleisterd aan de muur, en een geheel vormend met de bedstee en deuren.

Terwijl ik de klok uitvoerig fotografeerde vertelde de eigenaar het een en ander over het huis en zijn bewoners. Klokken uit die perioden gebruikte men niet alleen voor de tijd , maar ook om op tijd wakker te worden, want zonder uitzondering waren de Remmen klokken toen voorzien van een wekker  En daarom was het gebruikelijk dat klokken langs de bedstee hingen of stonden.

Vermoedelijk heeft er een tinnen cijferring opgezeten. De reden voor vervanging is niet te achterhalen. Wel is een witte wijzerplaat met zwarte letters in de donkere woningen van vroeger wel veel duidelijker. Zeker voor oudere bijziende mensen!

De tik van de klok veroorzaakte kennelijk geen hinder aan de slapende in de bedstee. Franse comtoise klokken en sommige andere  hadden zelf een koordje om vanuit de bedstee de klok te kunnen laten slaan zodat ze bij benadering wisten hoe laat het was.

Teng Poels, de laatste bewoner.

De boerderij ’t Helder aan de Helderseweg, net buiten de bebouwde kom, stamt uit 1770 en is het stamhuis van de familie Poels. De laatste bewoner was Teng Poels (1918-2002) en aan hem is het te danken dat de boerderij en inboedel nog steeds in de zelfde staat is als voor oorlog. Er is de eerste anderhalve eeuw wel wat aan verbouwd. Zo is er ook een nieuwe steen, vermoedelijk van de ringoven, om het oude huis geplaatst. Dit alles is geschiedkundig interessant.

 

Dat de klok er na zoveel jaar nog staat is een wonder, gezien ook de geschiedenis van Overloon.

Vermoedelijk heeft er een tinnen cijferring opgezeten. De reden voor vervanging is niet te achterhalen. Wel is een witte wijzerplaat met zwarte letters in de donkere woningen van vroeger wel veel duidelijker. Zeker voor oudere bijziende mensen!

 

Zij aanzichten van het uurwerk, links het slagwerk met wekker en rechts het loopwerk. De ketting is  van latere datum, omdat deze klokken oorspronkelijk van touw waren voorzien

Want de klok overleefde zelfs de herfst van 1944.

Hier ging de tijd in de herfst van 1944 tergend langzaam.

Als een van de weinige huizen in Overloon heeft boerderij ” ’t Helder ” de oorlog overleeft. Tijdens de gevechten in de herfst van 1944 vielen er bijna 100.000 granaten in Overloon. Maar het huis, inclusief een tiental mensen in de kelder en de klok, kwamen er heelhuids uit. En dat niet alleen, maar de klok die uit 1768 stamt en vermoedelijk al vanaf 1770 in het huis staat, is nu na ruim 245 jaar nog steeds in goede en bijna originele staat. Bijna! want de touwsporen zijn vorige eeuw vervangen door kettingsporen, wat toen algemeen werd toegepast.

De nok is duidelijk aanwezig.

Aan de boven en onderplaat  kan je zien dat er ook een achterplaat met scharnieren voor deurtjes kunnen hebben gezeten. Dus het zou kunnen zijn dat de klok vroeger op een stoel heeft gestaan.

Voor mij is de boerderij van Poels en het ontmoetingspunt ” ’t Helder ” in Overloon, een combinatie van moderne en verleden tijd.

Niets is mooier dan dat de tijd creëert!

Ontmoetingpunt!

Tontje Michiels

Zo omstreeks 1910, nog voor dat Teng Poels was geboren, liep mijn grootvader diep in de nacht van zondag op maandag vanuit de Deurneseweg in Oploo dwars door de hei richting Venray. Dit omdat hij daar bij de zuster Ursulinen moest gaan werken. Vermoedelijk in de buurt van ’t Helder hoorde hij in de verte gerammel op de heide. Een losgeslagen hond was zijn eerste gedachte. Losgeslagen honden waren gevaarlijk, en mijn grootvader was al eens een stuk van zijn oor verloren aan een hond. Ook heeft hij eens met een rijzadel op weg naar de zadelmaker in Venray, een dolle hond van zich af moeten slaan. Dus hurkte hij tegen de grond om tegen de nachtelijke hemel aan te kijken wat er aan kwam. Hij zuchtte diep want het was geen losgeslagen hond, maar het silhouet van Tontje d’n Dwerg, dat zich  tegen de nachtelijke hemel aftekende. Het rammelende geluid kwam uit zijn kinderwagen die Tontje met zijn scheeperschup achter zich aansleepte. Tontje, die mijn grootvader goed kende, vertelde dat hij ging slapen bij de ringoven op een steenworp van de historische boerderij van Poels. Mijn grootvader was rond die tijd begonnen met de bouw van een boerderijtje met café net over het defensiekanaal, aan de Gemertseweg in Oploo.

—Gemertseweg 27 Oploo gebouwd in 1910 met bakstenen van de Overloonse steenfabriek.

De stenen die van de ringoven in Overloon kwamen, werden met paard en kar via Vierlingsbeek en Boxmeer naar de Gemertseweg vervoerd. Men kon eenvoudig niet (behalve in de zomer) met een kar met stenen rechtstreeks door de natte Peel naar Oploo. En de klok van Jan Remmen stond toen al 140 jaar aan de rand van de peel in een klein boerderijtje in een klein dorpje.

Meer info over de boerderij en ontmoetingspunt ” ‘t Helder” is te vinden op : http://www.helder-overloon.com

Hier ging in de herfst van 1944 de tijd tergend langzaam.

*(Jan Remmen zijn oom Reinerus Remmen uit Boxmeer, bouwde de Boxmeerse klok zonder kroontje.)

Rijksmonument boerderij Overloon: http://rijksmonumenten.nl/monument/518581/boerderij/overloon/

De boerderij gezien vanaf de Merseloseweg.