Hoofdprijs in St. Anthonis.

Een Klokkenmaker met de hoofdprijs.

22 maart 2015 door Toon Michiels

Cor van de Mond in zijn werkplaats.                                                                                                        Het mooie van een contact met een klokkenmaker is, dat je altijd wel iets te horen of te zien krijgt over een aparte klok. Zo kwam het dat ik bij het zoeken naar  gegevens over klokkenmaker Grad van den Berg uit Oploo een naam door kreeg van een klokkenmaker uit Sint Anthonis. De naam Cor van de Mond uit Sint Anthonis kwam mij niet bekend voor, en ook zijn achternaam vertelde mij niets. Na telefonisch een afspraak te hebben gemaakt bezocht ik deze klokkenmaker. En onder het genot van een kop koffie kwamen we er al snel achter dat we eenzelfde interesse hadden. Cor bleek verrassend veel te weten over klokken en verzamelaars, die ik ook kende en toonde mij diverse uurwerken en klokken van zijn verzameling. Waarbij een klok mij al bij binnenkomst was opgevallen, een staande klok gesigneerd met, H. VAN CUIK a Boxmeer.

Maar welke Hermanus van Cuijk was dit, want in de stamboom staan er twee, Hermanus van Cuik (1782-1863), en Hermanus van Cuijk 1861-1934).

 

Cor vertelde dat de klok van de Pastoor van Overasselt kwam. Het uurwerk en de  kast waren in een perfecte staat en uit 1e helft van de 19e eeuw. Wat het meeste opviel was de glazen wijzerplaat. Tot dan toe had ik alleen uurwerken van, Van Cuijk gezien met een tinnen cijferring. Het uurwerk mist alleen het wekker mechanisme inclusief touw en gewichten daarvoor. Het heeft er wel op  gezeten gezien de wekker instelschijf achter de wijzers, en de gaten en uitsparingen in het uurwerk en de kast. Dit zou te herstellen zijn, echter zonder wekker is het ook een geweldig mooie klok. Bij een staande klok zijn meestal de wekkergewichten toch niet zichtbaar!

Gezien de bouw van het uurwerk en de kast is de klok van de hand  van Hermanus Gerardi, Petri, Jacobi van Cuijk,  geboren op 21 december 1782 te Sint Antonis. Zijn ouders waren Gerardus van Cuik en Elisabeth Schnitselaer zij verhuisden als Hermanus  4 jaar is naar Boxmeer.

Uit gegevens van een volkstelling in 1810 blijkt dat Hermanus en zijn broer Jacobus staan ingeschreven als horloger. Hermanus huwt op 12 mei 1812 met Henrica Jurgens geboren op 15 november 1787 te Boxmeer. Het echtpaar krijgt 7 kinderen.Na de klok uitvoerig te hebben gefotografeerd vroeg ik aan Cor, of hij nog meer zulke klokken in wist te staan. Cor vertelde dat hij er vermoedelijk nog wel een in Sint Anthonis wist te staan, die hij moest nakijken. Tja, dat laat mij dan niet meer los, dus vroeg ik regelmatig aan Cor of ik hem bij de bezitter kon gaan bekijken. Tot op een maandag Cor met een collega klokkenmaker bij mij aanklopte met de bewuste klok bij zich. Prijs, dacht ik, bij een eerste blik, aangezien ik nooit gok zijn zulke verrassingen voor mij de hoofdprijs in een loterij. Over deze hoofdprijs in een ander artikel meer.

Hermanus van Cuijk woonde in de Keistraat A 036 nu Steenstraat 62 in Boxmeer.