Torenuurwerk fabriek ‘De Klok’ en ‘ M. van de Kerkhof Ingenieursbureau’

Torenuurwerk fabriek ‘De Klok’ en ‘ M. van de Kerkhof Ingenieursbureau’

Geplaatst op 18 april 2012 door Toon Michiels

De grondlegger van het bedrijf, waaruit beide genoemde bedrijven zijn voortgekomen, is Frans van de Kerkhof. Hij stichtte in 1887 het bedrijf ‘F. van de Kerkhof & Zonen’.

Frans, in 1847 geboren in het Brabantse Lieshout, was horlogemaker van beroep. Dit bracht blijkbaar onvoldoende inkomsten op om volledig te kunnen voorzien in het levensonderhoud van zijn gezin. Hij was daarom een tijd lang vertegenwoordiger van de klokkengieterij Petit & Fritsen te Aarle-Rixtel. Door dit beroep kwam hij natuurlijk regelmatig in aanraking met torenuurwerken en het lijkt logisch dat dit de aanzet is geweest om zelf een fabriek in torenuurwerken te beginnen.

—Een door ‘Torenuurwerk fabriek De Klok’ vervaardigd torenuurwerk.

Een bijna exacte kopie van een Duits torenuurwerk, type Korfhage, circa 1952.

Er zijn in deze beginperiode op bescheiden schaal uurwerken in het eigen bedrijf vervaardigd, maar Van de Kerkhof was toch vooral importeur van Duitse uurwerken van het fabricaat Korfhage uit Buer (Dld.). De broers Jos en Marinus hebben het bedrijf van hun vader Frans voortgezet. Dit was echter van korte duur. Omstreeks 1912 zijn, waarschijnlijk door onderlinge twisten, de broers ieder huns weegs gegaan. Jos zette het bedrijf voort als ‘Torenuurwerk fabriek De Klok’ en Marinus stichtte het bedrijf ‘M. van de Kerkhof & Zonen’ en vestigde zich ook in Aarle-Rixtel. Beide bedrijven waren werkzaam in de torenuurwerk branche en beconcurreerden elkaar waar mogelijk. Zo hanteerden zij beiden dezelfde referentielijsten van geleverde torenuurwerken. Na de Tweede Wereldoorlog werd de import uit Duitsland bemoeilijkt door de daar heersende algemene malaise en de in Nederland aanwezige sterke aversie tegen Duitse producten. Het bedrijf ‘Torenuurwerk fabriek De Klok’ is toen begonnen zelf torenuurwerken te vervaardigen. Deze hadden een zeer sterke gelijkenis met de voorheen geïmporteerde uurwerken van Korfhage. Nazaten van Marinus hebben het bedrijf ‘M. van de Kerkhof & Zonen’ in 2002 omgezet in het bedrijf ‘M. van de Kerkhof Ingenieursbureau’, en hebben zich gevestigd in Beek en Donk. Zowel het bedrijf ‘Torenuurwerk fabriek De Klok’ als ‘M. van de Kerkhof Ingenieursbureau’ zijn nog altijd op bescheiden schaal werkzaam in de torenuurwerk branche.

—Boek: Torenuurwerken Tijd voor iedereen.

 

Bron: Torenuurwerken Tijd voor iedereen