Tausch Kampen- Sint Anthonis en zijn klokkenmakers.

Deel V

Van ”Reuyl en Tausch” in Kampen tot ”Kus van Thérèse” aan tafel.

De volgende familie Tausch die hier wordt beschreven is de zoon van Harry en Anna Tausch- Oliver, Jacobus (Jacques) Tausch  uit Schijndel, die naar Kampen vertrok. Jacobus Tausch is geboren op 12-6-1906 te Schijndel en overl. 1975 te Kampen als zoon van Harry en Anna Tausch- Oliver uit Schijndel. Jacobus Tausch was gehuwd met Johanna Rukker uit Kampen. Hij is de grondlegger van het huidige bedrijf van Jack Tausch in de Oudestraat te Kampen. Jacobus is begonnen  als horlogemaker bij juwelier Reuyl in Kampen.

Derde van links Jacobus Jacques) Tausch.

In Kampen leerde hij ook zijn vrouw Johanna kennen waarmee hij  in 1930 een  eigen juwelierszaak in Kampen begon. Dit op advies van de werkgever van zijn vrouw, waar hij toen een pand van kon huren. Het gezin Jacobus en Johanna Tausch kreeg drie kinderen, Herman, Jacques, en Anna.  Jacobus Tausch was ook een schaatsliefhebber, zelfs Abe Lenstra, die een zeer goed schaatser was, ging regelmatig met hem schaatsen. Zijn broer Frans heeft ook een periode bij Jacobus ( Jacques ) gewerkt  toen die bij PEC- Zwolle voetbalde. Jacobus Tausch heeft de zaak tot 1962 gerund, waarna zijn zoon Herman Tausch (geb. te Kampen op 19-05-1936) de opvolger werd. Herman Tausch heeft de zaak in 2001 weer overgedaan aan zijn zoon Jack, maar werkt zelf nog vele dagen in de zaak als horlogemaker.

Juwelier Tausch, Kampen.

“De Librije”

En als je weinig over klokken kunt vinden komt er bij de familie Tausch toch altijd wel iets bijzonders boven tafel. En dat zijn Ronald en Thérèse Tausch, een tweeling van Jacques Tausch, de broer van Herman Tausch. Ronald en Thérèse Tausch zijn niet in het Juweliersvak terecht gekomen, maar zijn wel bekend geworden op hun gebied.

Thérèse  haar tweelingbroer Ronald, is ook  chef- kok is geweest bij ‘De Librije’, maar zwaait nu de scepter op een cruiseschip van de Holland Amerika Lijn. Koken voor wereldleiders, kun je misschien vergelijken met het repareren van hun klok!

Herman Tausch repareert nog steeds horloges.
Juwelier Tausch, Kampen.