Rikketikbeurs, Houten 26 april 2015

Rikketikbeurs, Houten 26 april 2015

Toon Michiels   27 april 2015

Op weg naar de rikketik beurs in Houten, genoot ik al met volle teugen van het in overvloed bloeiende koolzaad langs de wegen. Van Boxmeer tot Culenborg over A73 en de A15 tot knooppunt Deil een gele sliert en, ” ’t wuurd steeds erger, ik zij ’t oaveraal ” zingt Rowwen Hese in het lied ‘geal’. Het wordt druk vandaag, zei ik tegen mijn vrouw die altijd meegaat, echt zo’n ”klokkendag” niet te koud en vooral niet te warm. En inderdaad amper om 10.00 uur was het grote parkeerterrein al vol. Gelukkig wenkte in de verte een parkeer- begeleider die ons een parkeerplaats tussen enkele andere bedrijven aanwees.

—Herman-van-de-Sande

Bij binnenkomst na eerst een bakje  koffie, raakte ik in een gezellig gesprek, overigens niet over torenuurwerken, met de goedlachse ”Brabander” Herman van der Sande.

Het volgende “oponthoud” was bij de stand van Martin de Heijer uit Heerenveen, waarmee ik in andere tijden weleens geduelleerd heb in schaats en skeelerwedstrijden.

—Links de door Martin gesneden meermin.

In zijn stand vielen mij de losse wangen van een Friese stoelklok op, twee sets lagen er, een set door Martin zelf gesneden en een in Taiwan gemaakte set met meerminnen. Mijn keuze viel toch op de Friese meermin!

De handel in onderdelen en reparatie van Friese klokken verliep goed, vertelde Martin. Maar om een complete klok te verkopen, dat is wat anders.

“Vroeger moest je een klok met bouten aan de muur bevestigen vertelde Martin, en als ik nu een klok ”buiten” aan de muur hang, kan het zijn dat  er de volgende morgen twee hangen.”

Blue cuckoo

Martin wees mij op een stand achter hem, wat denk jij van die koekoeksklok vroeg Martin, ik zeg hoezo! Nou er zit een blauwe koekoek in kijk maar eens. Dus maakte ik een doorsteek na deze standhouder. Inderdaad een blauwe koekoek, of we zijn beiden kleurenblind, dacht ik! De maker, was de standhouder, Jan Schippers uit Den Bosch. Een koekoek klok door Jan zelf uitgesneden in lindehout met een blauwe koekoek, en vertelde Jan, als je goed kijkt zijn ze ook blauw , inderdaad ik zag er een, dus was ik niet kleurenblind. Voor een volgende klok heb ik wel een idee, een klok met een koekoek en een kwartel.

—Jan Schippers en zijn blauwe koekoek.

Na de blauwe koekoek viel mijn oog op een “roulettetafel”  althans op het eerste oog. De standhouder Theo van Schaik was kennelijk verrast dat ik de klok mooi vond en er zelfs een foto van ging maken. De klok was volgens mij een eenmalig exemplaar als je naar de tussen afstanden van de vierentwintig rode ”robijnen” kijkt, tussen de drie en vier, heeft de maker zich verrekend in de tussen afstanden. Spijt kreeg ik wel bij het bekijken van de foto’s want het is een leuke bijzonder klok, voor een meer dan acceptabele prijs.

—Roulette klok

Verder lopend ontdekte ik een prachtige professioneel in een fijnmechanische werkplaats gemaakte nog ongebruikte verdeelschijf, die jammer genoeg boven mijn budget uitkwam. De beurs bracht voor mij deze dag veel leuks mee, het aanbod was behoorlijk en met een muziekje van de gebroeders van Broek was de dag compleet. Vriendelijk en geduldig werd ik ingeleid in de wereld van speeldozen, die toch veel aanrakingsvlakken hebben met klokken.

De gebroeders van Broek.

Verder ook nog gezien dat de….

 

En een mooie klok echter zonder signatuur.

Misschien tot de volgende beurs wanneer het duizendblad bloeit!