Huub Rutten, Vortum- Mullem

Vakman Huub Rutten

Door Toon Michiels Vierlingsbeek 11 maart 2012

Zelf ben ik diverse malen bij Huub Rutten op bezoek geweest, alleen al zijn werkplaats en machines zijn een lust voor een klokkenliefhebber en techneut, werkelijk ‘je van het’. Ook de ontelbare, zelf aangepaste of gemaakte hulpmiddelen en gereedschappen getuigen van vindingrijkheid en vakmanschap. Zie je zijn logo, een aambeeld (zelf het messing voor het aambeeld van granaathulzen gegoten tot een blok, en daarna bewerkt) dan denk je aan smeedwerk. Huub heeft ook hekwerken gemaakt voor de kerk en vele andere klussen. Maar na een carrière als zelfstandig installateur ging Huub na zijn pensioen stoommachines en later klokken bouwen. Voor Huub een uitdaging, waarbij ik versteld sta van de precisie waarmee hij werkt. Ook de passie die hij voor het maken van tastbare dingen uitstraalt heeft mijn grootste bewondering. Vandaar ook dit verhaal over Huub, en de serie foto’s van stoommachines, klokken, en de kopie van het kerktorenuurwerk dat hij bouwde. Over velen onderdelen en gereedschappen zijn verhalen te schrijven hoe hij het gemaakt heeft; waarom, waarvoor, en waarmee, maar dat voor een volgende keer.Het logo van Huub, zelf gegoten van granaat hulzen in 1946.De bij Eijsbouts zelf gegoten bel.Kopie van het Torenuurwerk van Vortum- Mullem.

Het staat er glanzend bij , of niet!Een artikel in het Boxmeers weekblad van 21 maart 2010.