Jean Wilmar’s klokken naar het streekmuseum De Locht!

Geplaatst op 25 april 2014  door  Toon Michiels  

De Apostelklok een van Jean Wilmar zijn ingenieuze klokken.


De Locht, streekmuseum te Melderslo. 

Komende  maandag  28 April 2014 is het 95 jaar geleden dat  Jean Wilmar (1919-1997) uit Klimmen geboren werd.  En het toeval wil dat komend  weekend zijn klokken  voor het eerst sinds jaren weer voor het publiek te zien zijn  in het streekmuseum  ”de Locht”  te Melderslo.  Op 24 april hebben onze leden Bert Willems,  Ger Koelman en ondergetekende, samen met Piel Lenssen bestuurslid van  ’de Locht’, de klokken daar opgesteld.  En Piet was er niet alleen voor de heerlijke asperge soep,  en de spekpannenkoek!  Het duurt nog wel enkele weken voordat de tentoonstelling  optimaal  is, maar daar werken wij hard aan. Het zijnde kleine dingen die het doen zegt men wel eens, nou die kleine dingen moeten nog gebeuren.  Zoals het afstellen en lopend maken van diverse klokken, alsmede foto’s van de uurwerken en  aanvullende lectuur over  Jean Wilmar plaatsen enz.  Het opbouwen van de tentoonstelling is voor ons ook een hele ervaring, maar het mooie is dat je de uurwerken van Jean Wilmar nog beter kan beoordelen. Het is niet eenvoudig te beschrijven hoe deze uurwerken precies werken.  In ieder uurwerk heeft Wilmar wel iets bijzonders aan techniek gebruikt, wat andere klokkenbouwers nooit hebben toegepast. Vele vernuftige, ingenieuze  en moeilijke oplossingen heeft hij  in zijn klokken verwerkt.  Maar wij nemen de tijd, en bouwen de komende weken  verder aan deze bijzondere collectie om zoveel mogelijk gegevens te verzamelen.  En houden je op de hoogte daarover,  hopelijk is ruim voor de 100ste geboorte dag van Jean Wilmar in 2019 alles compleet. Komende woensdag zijn we weer met enkele personen aanwezig in ’de Locht’.


—Piet en Bert, bezig met stellen van de wanden.

—Ger geeft aanwijzingen.

—Het uurwerk van een koekoeksklok.
Toon Michiels bij de  Apostel- carillonklok Jean Wilmars mooiste klok.
Interview, over Jean Wilmar’s klokken.