Geel koper mooi en goed, zwart bronzen?

Geplaatst op 1 maart 2012  door  Toon Michiels

Vraag en antwoord:  Zwart messing

Uit, De Horlogemaker 1884  Vraag:

Met welke vloeistof, en op welke wijze, kan men het best geel koper (messing) mooi en goed, zwart bronzen?

Antwoord:

Volgens de Illusstr. Zeitung, bereidt men eerst Salpeterzuurkoper, door blanke roodkoperen reepjes zoolang in salpeterzuur te laten, tot het laatste volkomen met koper verzadigd is. In deze oplossing dompelt men de te voren door schuren en afwasschen met water, gereinigde geelkoperen voorwerpen, matig warm (handwarm), en brandt ze boven kolenvuur af. Na dit eerste afbranden, vertonen de voorwerpen een groenachtige kleur, en worden nu met een lapje afgewreven. De bewerking wordt zoo dikwijls herhaald, tot de gewenste zwarte kleur is ontstaan. Wordt het voorwerp diep zwart verlangt, dan wordt het ter verhooging der kleur met boomolie in afgewreven.

Geplaatst in Techniek