‘Maak eens tijd’ slaat aan
Toon Michiels op 1 maart 2012
Bron: De Maas Driehoek Editie 9 dinsdag 28 februari 2012
Wat twee jaar geleden begon met een lokroep in De Maas Driehoek naar ‘gelijkgestemden’ is uitgegroeid tot ‘Maak eens tijd’, een levendig ‘gilde’ van klokkenmakers en -hobbyisten die nu 22 leden telt.
“Nee, dat had ik nooit kunnen denken”, lacht initiatiefnemer Toon Michiels uit Vierlingsbeek. Samen met René Wetzels uit Oeffelt coördineert hij de administratie en de activiteiten van het gezelschap.Klokkenmakers op bezoek bij Juul Baltussen in Westerbeek.
Kleurrijk ” Het is een kleurrijk gezelschap”, zegt Toon Michiels (64) over de leden van ‘Maak eens tijd’, die in leeftijd variëren van 35 tot 80 jaar. De voormalige schaats- en skeelerspecialist kan het weten, want hij heeft ze allemaal bezocht. “Sommige hebben een paar klokken, anderen letterlijk een huis vol. Tot in de slaapkamer en op het toilet toe”, lacht de gangmaker. Een lid is van beroep gediplomeerd klokkenmaker, enkele zijn selfmade restaurateurs, velen zijn pure hobbyisten waarvan een paar zelf een eigen klok gebouwd hebben. Ook telt de club verzamelaars van de befaamde Remmen klokken.
Samenkomsten” Vier tot vijf keer per jaar komen ze bij elkaar, de klokkenmakers. “We laten een gastspreker komen die kennis heeft over techniek, gereedschappen of materialen. Of we organiseren een workshop”, legt Toon uit. In 2010 bezochten ze een prive ‘klokkenmuseum’ met Brabantse en Limburgse klokken in Well en onlangs waren ze te gast bij kunstsmid Juul Baltussen in Westerbeek. “Hij liet zien wat je wel en niet kunt smeden. Iedereen was onder de indruk, vooral de kerktoren- uurwerk- verzamellaars.”
Digitaal” Klokkenmakers zijn mannen die iets hebben met radertjes, spindeltjes en veertjes, en dus niets met elektronica en microchips. “Klokken zijn niet hip onder de jeugd, want die denken en leven digitaal”, stelt Michiels. Maar het kan zomaar kantelen, want er zijn meer klassieke gebruiksvoorwerpen tot leven gebracht. “En als het een trend wordt, dan zul je zien dat er zwaar tekort aan klokkenmakers is.”
Niet dat Toon wars is van de verworvenheden van het digitale tijdperk. “Net al veel andere liefhebbers van klokken speur ik het hele internet af. Het is onwaarschijnlijk hoeveel er over is te vinden.”
Nieuwe website klokkenmakers” Zijn werkplaats is zijn meest geliefde plaats in huis, erkent Toon. Maar tegenwoordig is hij ook veel achter de pc te vinden. “Wereldwijd wordt er veel knowhow over klokken op het internet gezet. Ik vind het telkens fascinerend als ik weer iets ontdek of krijg toegezonden.” Stilletjes droomt hij ervan om zijn klokkenkennis te boek te stellen. “Dat moet dan iets worden over de landelijk onbekende klokkenbouwers die de regio ooit heeft gekend”, legt hij uit.
Content is klokkenman Toon Michiels op de eigen website (www.maakeenstijd.nl) die onlangs ten doop werd gehouden. “Zo kunnen we laten zien waar we mee bezig zijn en het levert wereldwijd contacten op. Dat maakt onze hobby er alleen maar interessanter op”, stelt Toon Michiels.
Bron: De Maas Driehoek Editie 9 dinsdag 28 februari 2012