Apostel- Carillonklok van Jean Wilmar 34 J. 1953

De 12 klok van Jean Wilmar  Apostel- Carillonklok. No: 1324

Toon Michiels, Vierlingsbeek

Een fantastisch geheel, en een wonderbaarlijk schouwspel vooral avonds wanneer de verlichting aan is, wat velen hebben mogen aanschouwen.

” Himmlisches schauspiel “  (1960 Aachener Narichten)     

Met speelwerk en volautomatische kalender.                             Foto, Jef de Cock.

De techniek van de achterkant bekeken.

Ieder uur begint de engel boven op de klok 3x op een bazuin te blazen (met geluid) en beweegt daarbij met vleugels en armpje. Vervolgens gaan aan de voorkant twee deuren open en begint een zon te schitteren ( elektrisch licht). Ook drijven er af en toe wolken voor de zon. Het carillon met de tien bellen in de toren laat een van de drie liedjes weerklinken die op een muziekrol staan. Ondertussen schuift elk van de twaalf apostelen voor Christus en draait een kwartslag naar Christus toe, hierna maakt Christus met de rechterhand een kruisteken, waarna de apostel weer terug draait en de volgende apostel aan de beurt is.

Ook de engelen bewegen.

Het mechanisme, alles aandrijft.

De klok geeft minuten, uren, dag van de week, datum, maanden, jaargetijden, tevens maanfasen en de dagen die verstrijken na nieuwe maan.

Het gecompliceerde uurwerk.

De muziek-rol.

Slinger ophanging.

Het carillon met de tien bellen in de toren laat een van de drie liedjes weerklinken die op een muziek-rol staan.

Het carillon aan de voorzijde.

Mechanisme en klankkast.

Het bazuin blaas mechanisme.

Ieder uur begint de engel boven op de klok 3x op een bazuin te blazen (met geluid) en beweegt daarbij met vleugels en armpje.

Als de deuren weer dichtgaan en het liedje is uitgespeeld, kondigt het slagwerk de uren aan. Bij een volgend uur speelt het carillon het volgende van de drie religieuze liedjes. Het geheel wordt aangedreven door vier veren die elke dag moeten worden opgewonden. Bijzonder is dat de wijzers kunnen worden terug gedraaid.

Jean Wilmar in St. Eloy 7 augustus 1954 Getekend door Jul Terlingen.