Theo Toonen, Sambeek.

Door Toon Michiels, Vierlingsbeek 27 september 2013

Een dag niet gedraaid, is een dag niet geleefd.

” Een dag niet gedraaid een dag niet geleefd”

Deze lijfspreuk van Theo Toonen, is hem op het lijf geschreven. Als L.t.s. kwam Theo zoals velen in de regio bij Stork Boxmeer terecht. L.t.s,ers die bij Stork begonnen kregen daar een vakopleiding, van twee jaar. En als je dan slaagde kreeg je het Bemetel diploma uitgereikt. Tijdens deze opleiding doorliep je iedere afdeling bij Stork, vier weken plaatwerkerij, en dan weer vier weken draaierij, kantoor afdelingen, overal kwam je vier weken te werken. Het rouleer systeem gaf je, en de werkgever de kans te ontdekken wat voor jou was weggelegd. Theo echter kwam in de draaierij terecht en was er niet meer uit te krijgen, hij bleef tot zijn Vut in de draaierij betrokken. Theo is in Wûnseradiel (Friesland) geboren in 1945, maar in hetzelfde jaar naar St.Antonis verhuisd.

—Jaarklok, en wat een gewicht!

Een andere hobby was vissen, en dat zie ook terug op de wijzerplaat van de staande jaarklok die Theo heeft gebouwd. Dat Theo klokken ging bouwen kwam door Toon Derks uit St.Anthonis. Die samen met Theo eens bij * Piet Jansen in Boxmeer is gaan kijken, nadat Theo eens wat voor Toon had gedraaid. Van Piet Jansen heb ik veel over klokken bouwen geleerd vertelde Theo, ik kreeg van hem moduul frezen en berekeningen.

Staartklok

En Samen met Toon Derks, die bijna iedere dag in de leer was bij Piet Jansen, bouwde ze twee staande jaarklokken. Toon deed het houtwerk en Theo het technische gedeelte, de berekeningen kwamen van Piet Jansen. Daarna bouwden ze samen nog twee Staartklokken. Later bouwde Theo een ** ”Grasshopper Skeleton Clock” het is een klok met een sprinkhaan echappement, uitgevonden in 1722 door John Harrison.

”Grasshopper Skeleton Clock”

—Grasshopper echappement.

Deze klok is werkelijk perfect gebouwd door Theo, die ook nog samen met dhr. de Haan uit Puttershoek geëxperimenteerd heeft met een elektrisch aan- gedreven uurwerk.

Theo is bij Stork Boxmeer door onder meer mijn vader opgeleid tot draaier. En heeft aan dezelfde draaibanken gewerkt als mijn vader. Een van die draaibanken een VDF met 37 handels staat nu in Beugen bij een particulier. Zelf kende ik Theo al vanaf de LTS, maar dat zijn moeder evenals mijn moeder in Frasselt in Duitsland was geboren wist ik niet. En zelf in dezelfde kerk zijn gedoopt!

Innenansicht der Kath. Pfarr Kirche -Frasselt voor 1938

Ook Theo zijn vrouw is vele uren creatief bezig met het maken van wens- geboorte en jubileumkaarten . Eigenlijk hebben ze geen tijd aanduiding nodig omdat er weinig tijd over is in huize Toonen. Hieronder foto’s van o.a.Theo zijn klokken.

Boren.

Aftekenen.

Monteren

Draaien.

Tandwiel frezen

Experiment!

Experiment

Uurwerk jaarklok.

—Dubbele signatuur op de jaarklok, die van de uurwerkbouwer en kastbouwer.

Uurwerk staarklok.

—Draaien op een instrumenten draaibankje.

—Geboortehuis in Wûnseradiel.