Lunarium bouwen.

Lunarium !

Toon Michiels, Vierlingsbeek 20 januari 2019

O- way- no !

Op de vensterbank in ons huis staat een olielamp met een gietijzeren voet. Mooie voet zei ik tegen mijn vrouw, ” als je die gebruikt is het gedaan met bouwen “! zei mijn vrouw.
No way, no flapte ik eruit! deed mij meteen denken aan een oude auto uit 1914, de O- We- Go.*

links is O way, no !

Stil zitten is een kunst, die ik niet beheers.
Dus ” we go ” maar wel met een voet van een namaak olielamp. Het doel is gewoon een leuke benadering van een lunarium te bouwen, met simpele voor de hand liggende onderdelen

Eerst de lamp uit elkaar halen, met de vlam! Dit ging gemakkelijk, wel zorgen dat er geen olie meer in de lamp zit! De lamp bestaat uit vier delen waarvan er drie aan elkaar gesoldeerd zijn met in de voet 350 gram fijn zand, voor de stabiliteit.

De tandwielen die er voor gebruikt worden.

De vorm van de bronzen bus is gereed, en nu kijken hoe de tandwielen moeten komen.

En dan begint het vormgeven van het lunarium, door eerst een bronzen bus te draaien waar de hoofdas in komt. Deze bus komt in de voet en wordt later vast gesoldeerd, nadat hij de juiste vorm heeft gekregen. Even de globe erop houden voor de verhouding. Nu de tandwielen zoeken, waarvoor ik twee lijnen trek op papier met een hoek van 23,5 graad. Hier leg ik de wielen op om te kijken met welke ik ongeveer die hoek en hoogte haal.

Schets zie: https://en.wikipedia.org/wiki/Orbit_of_the_Moon

Het resulteerde dat op de aandrijfas eerst een wiel voor de aarde aandrijving van Z=36 komt, daarop een rondsel van Z= 12 voor de maan aandrijving. Het aardewiel wordt nu Z= 72 en het maanwiel Z= 60. Dus 36/72 en 12/60 met een tussen- hoogte van 31 mm. Door deze hoogte te veranderen kan je de hoek bepalen. Op de hoofdas kom een strip van 20 x 3 mm op de strip plaats ik 3 bussen. De korte zijden vanaf het gat voor de aandrijfas buig ik onder een hoek van ongeveer 23,5 graad. De hoek kun je later altijd veranderen om het geheel beter te laten lopen als dit nodig is. Een handig hulpmiddel is bovenstaande schets die op Wikipedia staat onder ”Orbit of the Moon”.

Het extra tandwiel.

Om het geheel aan te drijven heb ik een extra tandwiel met wiel geplaatst, dat op een klein lager is gemonteerd en vastgezet door een metalen knop. Visueel is het mooier, en maakt het geheel een beetje indrukwekkender.

De onderdelen na het poetsen.

Gereed, en nu al weer aan de volgende bezig.