Een lunarium van prullaria

Lunarium met sterrenhemel

In december ben ik altijd bezig om de feestdagen te optimaliseren, met sterren, waxinelichtjes en benodigdheden voor mijn vrouw om kerststukjes te maken. Ook de kerstboom halen en optuigen is mijn bezigheid, en voor dit jaar had ik een bijzonder exemplaar. Ook probeer ik zelf een kerstkaart te ontwerpen, waarin de tijd een rol speelt. In mijn werkplaats heb ik, zoals wel iedere klokken hobbyist, een bak prullaria. Weggooien kan nog altijd, en je weet nooit waar je het voor nodig hebt.

Waterpoort van Sneek.

Zo had ik een waxinelichtje gemaakt achter een silhouet van een kasteelpoort, dacht ik! Op bezoek bij Gerard van Lankveld in Gemert die het 50tig jarig jubileum van zijn vlag vierde, liet ik er Gerard er een foto van zien.  ”Oh!  da’s de waterpoort van Sneek ” zei Gerard. Verhip dacht ik, en dat heb ik als “Elfstedenrijder” niet gezien, toen ik in de kringloop winkel de ruwe plaatjes voor 50 eurocent per stuk zag liggen.

Afijn, verder gehobbyd zag ik in een doos een globe liggen van een boekensteun, ook eens gekocht in een kringloopwinkel. En meteen schoot me te binnen om er een lunarium van te maken, op een kunstzinnige manier, zoals ook Gerard van Lankveld werkt. Een geperst messing sierdeel van een lamp, opgevuld met hout, wat tandwielen, lagers enz. Binnen een dag had ik het gereed, op de afwerking na. Leuk werk met een aardig resultaat volgens mijn vrouw.

Alle onderdelen

Even een foto naar Frans Arts in Gemert sturen, of die een lunarium van prullaria ook leuk zou vinden als ontwerper van allerlei soorten lunarium en planetariums. Op een kleine wijziging wat de maan betreft was het qua  vormgeving in orde, berichte Frans mij. Het resultaat was te zien op de kerstkaart die op 21 december digitaal de deur uit ging naar de leden van ”maakeenstijd”. Hieronder het resultaat en de losse benodigdheden zoals ze voor de hand lagen in mijn werkplaats.

Lunarium van prullaria

Nummer 2 komt op nummer 1 daarna nummer 3 , 4 en de voetjes nr.5 die uit 2 delen zijn samengesteld zijn gemonteerd met M4 boutjes. Om het messing deel nr. 3 op te vullen heb ik eerst een eiken plaatje nr.1 gedraaid daarna een klein plaatje nr.2 van appelhout dit om de benodigde dikte te verkrijgen. De lagers zitten in het eikenplaatje, opgesloten door het appelhouten plaatje nr.2 en van onder door een busje en het conisch tandwiel. Het geheel draait vlekkeloos door de haakse aandrijving die uit een prikklok komt.

De cijferring heb ik gegoten en daarna afgedraaid op de draaibank en de ringen met de verdeling van  31 en 12 erin getrokken.

Cijferring gegoten in een tandwiel
Hierna afdraaien
Cijferring graveren
Cijferring
Sier kapje van een lamp
Opbouw en bevestiging van de voetjes.
Haakse overbrenging uit een prikklok.