Mikron T 90 draaibank, de T staat voor het Franse tour en 90 is de centerhoogte.

Geplaatst op 24 oktober 2016  door  Toon Michiels          

Mikron T90 is, ” je van het ” voor klokkenmakers.

Je-van-het

Mikron komt uit Biel, Zwitserland, en produceerde dure maar kwalitatief hoogwaardige draaibanken. En het zijn inmiddels vrij zeldzame draaibankjes, die  maar sporadisch te koop zijn. Het bankje van mij heeft zowel in de vaste als losse kop, spantangen, wat voor een klokkenmaker onontbeerlijk is.

Het bankje zoals ik het 40 jaar gebruikte.

Op 24 jarige leeftijd kocht ik dit draai- bankje. Het kwam uit de productie van de Royal Adler type- machine fabriek uit Cuijk, later Triumph / Adlerwerke, en was daar afgeschreven. Het support en de losse kop werkten met handels, in plaats van draadspindels. Dat had ik nog nooit gezien, ”een kwestie van wennen”, zei mijn vader. Alhoewel de prijs, Fl.600,00, bijna een maandloon was, kocht ik het draai- bankje van een werknemer van Stork Boxmeer, het draai- bankje was van zijn broer, die bij Adler werkte.

De spantangen

Een paar maanden later bood hij mij nog een plastic zak met spantangen aan die erbij hoorden. Deze kocht ik voor 25 gulden. Enkele van deze spantangen waren bestemd om plat of vierkant materiaal op te nemen om er b.v. een as tap aan te draaien.

In dezelfde zomer van 1971 kreeg ik onverwacht bezoek van een mevrouw uit Sint Anthonis, terwijl ik het draaibankje aan het schoonmaken was. Deze mevrouw bood 200 gulden meer als wat ik er voor betaald had, het was voor haar man bestemd. Ondanks dat ze behoorlijk aandrong en 200 gulden veel geld was, sloeg ik het aanbod af. En hiervan heb ik nooit spijt gehad!

 Pas in 1974, toen ik in Vierlingsbeek kwam te wonen, had ik de ruimte om het draaibankje op te stellen. Na een nieuwe 1pk 220 volt motor voor 125 gulden bij Stork te hebben gekocht liep de bank bij het uitproberen muurvast!

De reden was, dat ik dacht dat het wel even zonder smering kon lopen. Afijn, een lesje geleerd en gelukkig zonder verdere schade.

—In het Engels Gargoyle Velocite olie E gebruiken en in het Duits olie D !

Een klauwplaatflens en klauwplaat miste ik nog. De flens (met een spoed van M 35 x 4 mm) was geen probleem, die draaide mijn vader bij Stork Boxmeer. Een klauwplaat, van het merk Reishauwer, kocht ik voor Fl. 25,00 zonder sleutel bij een handelaar. Inmiddels was de prijs voor mijn draai- bankje aardig opgelopen tot Fl. 775,00.

De vierklauw die nu bij de Mikron hoort.

Eind jaren ’70 kregen we in de gereedschap makerij bij Stork, waar ik toen werkte, een nieuwe Bridgeport freesbank inclusief verdeelkop. Van mijn baas, nu lid van de klokkengroep Vierlingsbeek kreeg ik toestemming om op de hagelnieuwe bank twee verdeelschijven te maken van gietijzeren schijven, die mijn vader voor mij gedraaid had. Daarna bouwde ik een freesapparaat voor slag- frezen , aangedreven door een naaimachine motor. En hiermee freesde ik eerst een klauwplaat sleutel. En om de beitels van mijn elektrische schaaf te kunnen slijpen bouwde ik ook een hulpstuk voor op de draaibank.

De verdeelschijf op de spantang trekas.

 In september 2011 kwam ik via markplaats in Wezep terecht, voor een frequentie schakelaar voor een 380/220V motor die ik had gekocht voor 25 gulden. Dit omdat de 220 V motor te veel lawaai had, en middels een drietrap poelie maar drie snelheden bezat. Bij deze hobbyist die ook een Mikron bezat, kocht ik een langer Mikron bed. Het was meer een ruil aangezien ik een los bovensupport en een Mikron afsteek support heb ingeruild. Het oude bed verkocht ik een paar jaar later aan dezelfde persoon, en de 1 pk. Electromotor verkocht ik voor € 25,00 in Zwolle.

Het verkorte, maar wel originele bed.

 In 2014 stond er op markplaats in Bakel een support voor Fl. 25,00 te koop, met draadspindels wat wel wat leek voor mijn Mikron draaibank. Toen ik daar aankwam lag het gewoon buiten in de regen. Gelukkig was enkel de spindel voor langs voeding over een tiental centimeters wat ingeroest.

Deze spindel die bij het support zat verkocht ik weer voor de prijs van het support.

Onderkant support met de gemonteerde driehoekjes.

Om het support met zwaluwstaart passend te maken op het afgeplatte top- bed van de Mikron, heeft een vriend, en lid van onze klokkengroep twee driehoekjes van 60 graden gemaakt, zodat het aansluit op het Mikron bed. Pas geleden heb ik het support aan de zijkanten wat ingekort, de hoeken wat afgerond en het geheel van verf voorzien.

Het support met spindels passend gemaakt op het bed..

Voor het langsslede van het support heb ik een nieuwe nonius en handwiel gedraaid. Het  support met handels gebruik ik nu voornamelijk om tandwielen mee te frezen. Het heeft in al die jaren wat slijtage opgelopen in de draaipunten van de handels, maar is verder nog perfect.

De verdeelschijf op de spantang trekas is gemonteerd.

De enkele specifieke spantangen heb ik uitgegloeid en opnieuw van een ronde maat voorzien. Verder kocht ik in 2015 een wissel beitelhouder  in Velden via markplaats. Deze heb ik eerst moeten bewerken voor ik hem kon gebruiken, er was wat aan een aantal schuitjes gerommeld. Bij de bank zit ook een vierklauw die door mijn vader in 1975 is gemaakt, waarbij ik zelf het freeswerk heb verricht. Deze vierklauw zat eerst op de South Bend van mijn vader. Het freesapparaat heb ik kort geleden geheel vernieuwd. En inmiddels is de klauwplaat sleutel nu aan vernieuwing toe. Deze draaibank is voor mij, na 45 jaar, dan ook het ” je van het” ondanks zijn leeftijd van ongeveer 60 jaar, draait hij perfect.

—De bank nu, met lang bed en freesinrichting.

De Mikron T90, de draaibank waar ik honderden uren mee heb gedraaid en nog bijna dagelijks, die koester ik! Enkele jaren geleden kwam ik in het bezit van een tweede Mikron in originele staat, die oorspronkelijk van Stork Hengelo kwam.

—De oude freesopstelling.
De nieuwe freesopstelling is ook geschikt voor slagfrezen.
—Zoals hij origineel was.
Het support nog niet passend en schoongemaakt.
Slede om schaafmessen te slijpen