Torenuurwerk van Westerbeek. ( D’n Twist )

Torenuurwerk H.Hart kerk van Westerbeek

Geplaatst op 9 oktober 2012 door Toon Michiels.

De Peelhistorie Herleeft.

Westerbeek, een peeldorp met 600 inwoner, een kerk, kroeg en voetbalclub en een dorpscooparatie.

https://www.samen1westerbeek.nl/dorpscooperatie/

In dit dorp voetbalde ik regelmatig in de begin jaren 60 toen in mijn dorp Oploo en in Westerbeek nog geen jeugdvoetbal bestond. In Westerbeek hadden echter een paar mensen een zogenaamd a-elftal opgericht met voetballers uit Oploo en Westerbeek . We speelden geen competitie maar losse wedstrijden tegen jongens uit de Rips ,Merselo enz. Ook in de jaren 70 heb ik nog in Westerbeek gevoetbald, gezellige tijden daar, vooral na afloop bij ”Wielleke” in het Café.H. Hart kerk van Westerbeek

Toen had ik niet gedacht dat ik dik 40 jaar later op een regenachtige zaterdag met de plaatselijke beheerder van de kerk naar het mechanische uurwerk van de kerk zou gaan kijken . Maar ja andere interesses gekregen.

Het kerkgebouw is opgericht in 1922 naar ontwerp van J. van Groenendael in late neo- gotische stijl en gelegen aan een kruispunt in de ontginningsnederzetting Westerbeek, nabij pastorie en school. De eerste aanzet van de nederzetting was er al in 1865, maar pas rond 1915 werd de huidige dorpskern gevormd op een kruising van wegen.

Kabinet kast met het uurwerk.

Over het torenuurwerk kan ik op internet niet meer vinden dan: Mechanisch torenuurwerk, voorzien van elektrische opwinding. Maar dit is ook al weer verleden tijd, want enkele jaren geleden is het vervangen door een elektronisch geregelde tijdsaanduiding. Het oude uurwerk staat echter ingebouwd in een kast op dezelfde plaats als waar het altijd heeft gestaan, alleen is het niet meer compleet. Het uurwerk is volgens mij net zo oud als de kerk zelf.

Bij het ombouwen naar elektrische opwinding en aansturing zijn er diverse tandwielen verwijderd en deze zijn niet bewaard gebleven. De opwindsleutel ligt nog wel onder in de kast.

—Haakse overbrenging naar wijzerplaat.

Het uurwerk is van Duitse (Weule) makelij en vermoedelijk door de De Klok of M. van de Kerkhof & Zonen geplaatst. Het uurwerk is hetzelfde als dat van St.Hubert, alleen heeft de Westerbeekse kerk maar een wijzerplaat. Verder verkeert het in goede staat en is op zich goed te restaureren. Zie ook de berichten over ”Weule” torenuurwerken in Bockenem, De Klok en M.v.d.Kerkhof.

—Laatste trap naar het uurwerk.

—Nieuwe wijzeraandrijving.

Een kleine bijzonderheid is dat de wijzerplaat verlichting sinds enkele jaren voor rekening van de Kerk, en niet zoals voorheen, op de openbare straat verlichting is aangesloten

Ook de Peelhistorie herleeft in Westerbeek:

De Peelhistorie Herleeft.

 

https://www.samen1westerbeek.nl/verenigingen/peelhistorie-herleeft/

En de bekende Kunstsmid Juul Baltussen heeft er zijn domicilie:

http://www.juulbaltussen.com/

Een door de Jongeren Organisatie Westerbeek (JOW) georganiseerde muziek middag.