Horlogemaker Johan Ras, Oploo

Johan Ras  Oploo

14 februari 2015  door  Toon Michiels  (update 2023)

Horlogemaker Ras en huisbewaarder.

In het boek ” Alle minse van Oploo” deel 3 blz. 153 staat: Aanvankelijk  is de fam. Ras de inwonende huisbewaarder van Bronlaak. Johan Ras is een gepensioneerde politicus en woont hier met zijn echtgenote. Als bijverdienste repareert en verkoopt hij horloges, wekkers en klokken.

—Johan Ras woonde in de “Peel – Huize” een Oostenrijkse houten villa op het terrein van Bronlaak       Zelf kan ik mij herinneren dat er  mensen uit Sint Anthonis, Elsendorp en Oploo, waaronder ook mijn vader, hun horloges en wekkers kochten en lieten repareren bij Jan (Johan) Ras op Bronlaak.

Later in de jaren 1960 begon Jan Ras een klokkenzaak in Gennep aan de Heijenseweg. Dat was een gewoon huis tussen andere huizen, maar aan een klok aan de gevel kon je zien waar hij woonde, en links naast de voordeur was de etalage en winkel. Eenmaal ben ik er met mijn vader, die een broer in Gennep had wonen binnen geweest . En als we na een middag zwemmen in ”De Paesplas”  in de buurt een ijsje kochten, ging ik er ook wel eens naar de kleine etalage kijken. Johan Ras was getrouwd met een Duitse vrouw, en is nadat hij met de winkel is gestopt vanuit Gennep naar Duitsland vertrokken. Verder kan ik geen gegevens of foto’s van Johan Ras en zijn winkel achterhalen. Op de plaats waar zijn winkel was gevestigd, staan nu nieuwe woonhuizen.

Rechts van de auto woonde Horlogemaker Johan Ras.