”Jeu du pendu”

Als je een oude klok of uurwerk in handen krijgt, kijk je meestal of er een naam met tekens en datums in gekrast zijn. Dat kan zijn van een verkoper, reparateur of eigenaar, of iets anders betekenen.

De klokkenmaker kan soms aan de hand daarvan de eigenaar vertellen dat het al weer jaren… geleden is dat de klok onderhanden is geweest. Soms ook door wie, omdat hij de tekens van reparateurs uit de omgeving ook wel kent.

De tekens of namen staan op koekoek en appel-klokjes meestal op de achterkant geschreven. Bij regulateurs op de achterkant van de wijzerplaat, of ze zijn in de platina gekrast, bij comtoise klokken soms in de windvleugel.

Maar soms heeft het wel een heel bijzondere betekenis! Zoals op dit keuken klokje in het bezit an Jan an Haandel, een lid van onze klokkengroep, die mij een foto stuurde, waar een bijzondere teken op de achterkant van de wijzerplaat staat.

”Jeu du pendu”

In eerste instantie dachten we, ”wat luguber” en je denkt aan het ergste!

Op de bijeenkomst van de klokkenmakers groep Vierlingsbeek op 3 oktober toonde ik het klokje met de vraag? Of iemand het teken ooit eerder gezien had, het antwoord kwam verrassend snel.

Een van de leden had vroeger bij een klokkenmaker in Heerde gewerkt, en daar werd het teken in ieder geval gebruikt door twee reparatie bedrijven. Zo waarschuwden ze elkaar om een klok niet te repareren.

Met andere woorden, blijf er vanaf, want je hangt!

De reden was meestal dat de klok van slechte kwaliteit was, of er was ondeskundig mee omgegaan. Want! denk aan je naam! In dit geval zal het gang-systeem wel het probleem geweest zijn.

Toch wel bijzonder, dat klokkenmakers zo met elkaar converseren.

Zelf kras ik enkel mijn naam en datum erin als ik het werk perfect kon repareren. Soms met vermelding van de restauraties.

“Ne joue pas avec la potence