Hadden we maar een tijdmachine !

 

Hadden we maar een tijdmachine !

Toon Michiels  29 maart 2018

Peter is als eerste aanwezig om zijn opstelling gereed te zetten

De bijeenkomst was deze keer geheel anders van opzet, dus was het de vraag of dit zou beantwoorden aan de verwachtingen.

Normaal vergaderen we in een U- opstelling, met in de U, enkele tafels waar de meegebrachte spullen geplaatst konden worden.

Zoek de papier- maché wekker!

Deze keer werden de leden met hun meegebrachte spullen verdeeld over   een zestal willekeurig neergezette tafels. Eigen initiatief van de leden om bij een andere tafel de meegebrachte spullen te gaan bekijken was dus nodig. In het begin een beetje onwennig, maar naarmate de avond vorderde bleek het wel een succes te zijn. Het bijzonder aanbod van de leden speelde ons daarbij in de kaart.

Hadden we maar een tijdmachine !

Hansbeeke uurwerk

Dit vooral meer over klokken uurwerken en bouwers te weten te kunnen komen.

Bij de verzamelaars trokken het ” Hansbeekse uurwerk “ van Ted Goossens en het grote Friese uurwerk van Jan Fimerius meteen de aandacht. Bijzonder was ook het houten ” Kuhschwanzpendel- Uhr “ van Tiny van Haandel, die er zelf een nieuw houten kroonwiel met lepelas in had geplaatst. Ook een mini comtoise, en de diverse bijzondere gereedschappen trokken de aandacht.

De gereedschap virtuoos

Bijeenkomst 29-03-2018

Voor mij was het gereedschap dat Peter van Dooren mee had gebracht het klapstuk van de avond. Peter had een ankerwiel en anker voor een pendule uurwerk exact nagemaakt Hij is er maanden mee bezig geweest om dat alles perfect te kunnen realiseren. Eerst een vacuüm mal maken om het plaatje op de juiste dikte te kunnen slijpen, daarna een opname mal om te kunnen frezen. Zelfs een stempel om de uitsparing voor de spaken te stansen had peter gemaakt. Enkel voor dit ene ankerwiel, om het uurwerk, van een vriend weer optimaal lopend te kunnen afleveren. Peter is nog maar enkele jaren bezig om zich het klokken- maken en bouwen toe te eigenen. Zijn virtuositeit op gereedschap gebied van uurwerk gereedschappen maken is dan ook bijzonder.

Vacuümmal. opname gereedschap en slagbeitel.

Wederom een van die bijeenkomsten waarvan we enkele dingen blijven herinneren met onze tijdmachine.

Hansbeekse klok

Luiks wekkerklokje, met papieren wijzerplaat.

Aparte mini- comtoise