Over Maakeenstijd.nl

Geplaatst door Toon Michiels op 1 maart 2012

Bron: De Maas Driehoek Editie 9 dinsdag 28 februari 2012

 Wat twee jaar geleden begon met een lokroep in De Maas Driehoek naar ‘gelijkgestemden’ is uitgegroeid tot ‘Maak eens tijd’, een levendig ‘gilde’ van klokkenmakers en -hobbyisten die nu 22 leden telt.

 “Nee, dat had ik nooit kunnen denken”, lacht initiatiefnemer Toon Michiels uit Vierlingsbeek. Samen met René Wetzels uit Oeffelt coördineert hij de administratie en de activiteiten van het gezelschap.

 Kleurrijk ” Het is een kleurrijk gezelschap”, zegt Toon Michiels (64) over de leden van ‘Maak eens tijd’, die in leeftijd varieren van 35 tot 80 jaar. De voormalige schaats- en skeelerspecialist kan het weten, want hij heeft ze allemaal bezocht. “Sommige hebben een paar klokken, anderen letterlijk een huis vol. Tot in de slaapkamer en op het toilet toe”, lacht de gangmaker. Een lid is van beroep gediplomeerd klokkenmaker, enkele zijn selfmade restaurateurs, velen zijn pure hobbyisten waarvan een paar zelf een eigen klok gebouwd hebben. Ook telt de club verzamelaars van de befaamde Remmen klokken.

 Samenkomsten” Vier tot vijf keer per jaar komen ze bij elkaar, de klokkenmakers. “We laten een gastspreker komen die kennis heeft over techniek, gereedschappen of materialen. Of we organiseren een workshop”, legt Toon uit. In 2010 bezochten ze een prive ‘klokkenmuseum’ met Brabantse en Limburgse klokken in Well en onlangs waren ze te gast bij kunstsmid Juul Baltussen in Westerbeek. “Hij liet zien wat je wel en niet kunt smeden. Iedereen was onder de indruk, vooral de kerktoren- uurwerk- verzamellaars.”