Verslag Bijeenkomst 15 oktober

Door Toon Michiels 16 oktober 2015

Een turmuhr: bouwpakket.

Een turmuhr: bouwpakket.

De bijeenkomst stond in het teken van tijd- schakel- en prikklokken. En toch had ik geen rekening gehouden met de schakelingen op mijn nieuwe laptop. Het probleem zat hem in de aansluitpoort voor de beamer, en die zat niet op mijn model. Ook met de laptop van René konden we geen goed contact krijgen. En dan verandert het een en ander, je beseft ineens dat de avond is afgestemd  op en met een computer. Het ding weegt een paar kilo, maar er kan een veelvoud aan gewicht, volume en beeld mee getoond worden. Dus na enige vertraging kon René de avond inleiden, de nodige mededelingen doorgeven en twee nieuwe leden verwelkomen. Daarna was het de laptop van Mathieu die het met twee derde beeld en zijn verhaal, de avond redde. Het verhaal van Mathieu zat goed in elkaar, en gaf een kijk in het leven van de Friese klokkenmakers, voor de industriële revolutie van  1750.

Sparen om deze klok te kunnen kopen!

Sparen om deze klok te kunnen kopen!

Hierna kon ik zelf aan de volle zaal beelden tonen over het thema van de avond. Hoewel niet veel leden wat hadden meegebracht, verliep de avond verder zoals altijd, voor iedereen viel er wel wat op te steken of contacten te leggen. Onze club is divers:  er zitten verzamelaars en bouwers van alle typen klokken, alsmede reparateurs en beginners in. In de rondvraag ontspon zich nog een discussie over het restaureren van antieke klokken, en met name het schoonmaken van messing comtoise fronten. Mijn advies hierover is: als je niet weet hoe te restaureren is ”niets doen” de beste optie. Verschil in inzicht over het restaureren is wel een mooi thema om eens te bespreken.

Comtoise met een bijzonder escapement.

Comtoise met een bijzonder gangsysteem.

Ook het doel van deze bijeenkomsten kwam in de rondvraag aan de orde.

Dat doel is wel duidelijk, echter het invullen van een avond is gecompliceerd, dit omdat we het voor ieder individu aantrekkelijk willen maken.  (Zie op de site onder informatie onze regels en doel.) Na afloop kwamen er nog interessante ideeën naar voren die het uitwerken waard zijn.

Tot de volgende bijeenkomst waarbij het weer met tijd te maken heeft.

 

Aandacht voor de tijd in de Wildeman te Vierlingsbeek.

Aandacht voor de tijd in de Wildeman te Vierlingsbeek.

Schakelklok in beeld

Schakelklok in beeld

Bediening Isgus bewakersklok (2) - kopieBediening Isgus bewakersklok - kopie

Een turmuhr: bouwpakket.

Een turmuhr: bouwpakket.