Biologische klok

Door Toon Michiels, Vierlingsbeek 3 oktober 2015Schimmels hebben ook een biologische klok evenals de spreeuwen.

Terwijl onderweg de spreeuwen, ”ingegeven” door hun biologische klok,  al in kleine groepjes verzamelden om naar andere oorden te vertrekken, reden mijn vrouw en ik naar de Rikketik beurs in Houten.  Het viel op, dat er op het moment dat wij om half elf bij het Expo gebouw aankwamen er meer klokkenliefhebbers bepakt en gezakt naar buiten kwamen dan dat er naar binnen gingen.

 

Net als de spreeuwen hadden vele  klokkenliefhebbers zich daar verzameld.

 

Op de beurs zelf ging mijn aandacht IMG_7540 - kopieook naar de mensen. Je pikt de handelaren, evenals de horloge verzamelaars er meestal zo uit. De laatste zijn makkelijk te herkennen aan hun tasjes en koffertjes en niet te vergeten de leeftijd. Ook het zien van enkele fraai uitgedoste kopers en verkopers is een lust voor het oog, evenals het snuffelen tussen de uitgestalde waren. Bij het zien van een imitatieklok dacht ik weer aan de spreeuwen van vanmorgen, het zijn zeer goede imitators, dus ik was hiervoor gewaarschuwd. Opvallend druk bezochte stands waren die van horloges, gereedschappen en de stands met veel losse klokkenonderdelen.

En ondanks dat als betaalmiddel ”de rug” niet meer bestaat, heb ik veel ruggen gezien en bekeken. Naar deze beurs ging ik niet om een mooi klokje of onderdeel te zoeken, maar om foto’s te maken van prik- stempel- biljard- duiven- en andere soorten tijd of schakelklokken.

Het mechanisme

Het mechanisme

Op 15 oktober is er namelijk weer een bijeenkomst van de klokkengroep ”Maakeenstijd” uit Vierlingsbeek, dat in het thema hiervan staat. De beurs voldeed voor mij volop aan mijn verwachting,  waarbij ik zelfs een uurwerk wat vermoedelijk ooit ge(ver)bouwd is geweest tot schakelklok voor anderhalve joet kon kopen. Een ander klokje kreeg ik zelfs van een handelaar cadeau, nadat ik aan het onderhandelen was over de prijs.

Met mijn linkerhand bemachtigd.

Met mijn linkerhand bemachtigd.

Dit onderhandelen ging moeizaam in het Frans waarvan ik geen woord verstond. Nadat ik zeven en een halve*  vinger omhoog stak schoot hij in de lach, en mompelde wat. Volgens zijn buurman, die hem schijnbaar wel verstond kon ik die klok nu gratis hebben.

En ”last but not least” alle standhouders die ik vroeg om een foto te mogen maken stemden er heel hartelijk mee in.

* Aan mijn linkerhand mis ik een halve vinger, en die gebruikte ik om een halve Euro aan te duiden.

Il est toujours l'heure de ne pas s'en faire Het is niet het uur om je druk te maken

Il est toujours l’heure de ne pas s’en faire
Het is niet het uur om je druk te maken

 Gebouwd of omgebouwd tot schakelklok

Gebouwd of omgebouwd tot schakelklok

Prachtige nachtwakersklok op de stand van Ben Smits uit Tijnje.

Prachtige nachtwakersklok op de stand van Ben Smits uit Tijnje.

Sparen om deze klok te kunnen kopen!

Sparen om deze klok te kunnen kopen!

Schakelklok met veel instel mogelijkheden.

Schakelklok met veel instel mogelijkheden.

Duivenklok

Duivenklok