Tôntjesdag Oploo 2015, dit jaar met als thema ” Tijd ”.

Op deze dag is ook een bijzonder Astronomisch uurwerk te bewonderen van Niek Swelsen uit Beesel. 

Tontjesdag De Maas Driehoek

Tontjesdag uit: De Maas Driehoek

Alweer de twaalfde editie van Tôntjesdag is in aantocht. Dit jaar zal Tontjesdag plaatsvinden op zondag 12 juli. Het veelzijdige programma begint al in de ochtend met fiets- en wandeltochten en gaat in de loop van de dag verder met verschillende activiteiten en demonstraties. De uitslag van de fotowedstrijd over het thema “Tijd” zal deze dag ook bekend gemaakt worden. Foto’s kunnen nog ingeleverd worden bij Jet Lenkens Deurneseweg Oploo Telefoon 0485-381738.  Thema ‘Tijd’ De kleinschalige culturele dag, waarmee de schoolvakantie wordt ingeluid, heeft dit jaar als thema ‘Tijd’. De gehele dag staat dit thema dan ook centraal op het terrein bij de watermolen. Er is aandacht voor Tijd in de breedste zin van het woord. Zo zal de klokkengroep “Maak eens tijd”uit Vierlingsbeek aanwezig zijn met een mooie collectie klokken en astronomische uurwerken. Op deze dag is ook een bijzonder Astromisch uurwerk te bewonderen van Niek Swelsen uit Beesel. De kinderen kunnen zich vermaken met een aantal spelen die met tijd te maken hebben. Verder een demonstratie tandwielfrezen door Toon Michiels uit Vierlingsbeek endiverse uurwerken enz.uit verschillende “tijden”. René Wetzels uit Oeffelt toont o.a. zijn zelf gebouwd Torenuurwerk. Naamloos-1Op zondagmiddag 12 juli rond de klok van tweeën wordt het toch wel even heel spannend, want dan laat Jacob Venker het water van de Noordzee  vallen en stijgen. Jazeker, maar dan denkbeeldig. D.w.z. op de wijzerplaat van een merkwaardig soort uurwerk, een GETIJKLOK. Getijde klokken zijn de nauwkeurigste uurwerken ter wereld. Je vindt ze op diverse plekken langs onze kusten en  museums. Ze worden nota bene in Sint Anthonis en deels in Oploo vervaardigd.  Aan de hand van een serie lichtbeelden vertelt de ontwerper over het zich in de tijd steeds een uur later  verder rollende  eb- en vloedgetij. Uiteraard wordt ook verteld hoe zo’n klok werkt en hoe je hem afleest. Een waarzegster zal aan iedereen die wil de toekomst voorspellen. Nadien kunnen de bezoekers op speciale formulieren schrijven hoe zij de tijd zien over 15 jaar. Deze formulieren worden verzameld en in een speciale koker 15 jaar lang bewaard. Voor de kinderen is er op deze dag ook weer genoeg te doen. Zo kunnen zij onder andere een zandloper maken die in mooie kleuren geschilderd kan worden. Op de zolder van de watermolen zal Vadertje Tijd de kinderen over een hele mooie wereld laten dromen. In de Heemkundeschuur zullen ze laten zien hoe kleding in de loop der tijd  verandert is. In verband met de landelijke bijen dag zullen enkele imkers uit Oploo aanwezig zijn die komen vertellen hoe nuttig bijen zijn en hoe honing gemaakt wordt.  Spijkerbroek hangen Dit jaar wordt er wordt er voor jong en oud een wedstrijd spijkerbroek hangen georganiseerd. Diegene die het langste kan blijven hangen verdient een mooi prijsje. Karrespel  Rond de klok van 15.00 uur zal Karrespel een stuk opvoeren wat gaat over kwakzalvers uit de middeleeuwen. Met het spel wordt de menselijke dwaasheid en onnozele goedgelovigheid op de hak genomen. De oplettende bezoeker zal niet alleen uitbundig kunnen lachen, maar ziet zich ook een spiegel voorgehouden. Als waarschuwing want… beter ten halve gekeerd dan ten hele gedaald!  Fietsen en wandelen Ook op deze editie van de Tontjesdag kan er weer worden gefietst en gewandeld.  Er wordt een familiefietstocht van 2 x 15 km uitgezet die ook gewandeld kan worden. De rustpauze is bij de Watermolen. 1 x 15 km is ook mogelijk. Voor de familiefietstocht kunnen deelnemers zich inschrijven tussen 11:30 en 12:30 uur en voor de wandeltocht is de inschrijving van 10:00 tot 11:00 uur geopend. Iedereen die meefietst of wandelt krijgt een leuk aandenken wat met tijd te maken heeft. De Royal Nord Club zal met een tiental oude brommers een bezoek brengen aan Tontjesdag. Een stapje terug in de tijd, want zo mooi zie je ze tegenwoordig niet meer. Catering De catering zal weer op een geheel eigentijdse manier gebracht worden. Voor een hapje en een drankje zal worden gezorgd. De a la minuut pizza’s van vorig jaar  zullen zeker dit jaar weer gebakken worden in de hout gestookte oven. We zijn benieuwd met welke recepten en namen ze deze zondag nog meer voor de dag komen.  Muziek De groep van  “Mieps keukengerei” brengen weer flink wat meezingers te gehore.Later op de dag vanaf ca. 16.00 uur nog een muzikale verrassing van de muziekgroep Transito. De groep Transito die te gast was bij de afgelopen editie van zondagsgasten bestaat uit 6 ervaren en eigenzinnige muzikanten die samen de bron vormen van een creatieve cross-overworldmusic band. Met hun roots uit verschillende windstreken weten ze Latijns-Amerikaanse muziek samen te smeden tot het enige echte ‘Transito’-geluid.We hopen op mooi weer, zodat we  met zwoele klanken van Transito en zwoele zonnestralen de avond af kunnen sluiten.