Klokkenmakers draaibank

En omdat deze bank een zeer mooi geheel is, krijgt het op deze site de aandacht.

Lorch draaibank

Lorch draaibank

Het komt in deze tijd nog al eens voor bij klokkenmakers. Opvolging in de familie is er maar zelden, en tegenwoordig kiest men voor andere hobby’s, mede door omstandigheden, waarvan de tegenwoordige behuizing er een van is. In de jaren 1960-1980 keek iedere hobbyist uit naar draaibankjes van de LTS, of van bedrijven als Philips, Adler,  Als er kleine bankjes werden vervangen, waren er vele gegadigde voor deze meestal kwalitatief goede en degelijke draaibanken. En menig draaibankje staat nu nog te pronken in kleine werkplaatjes en schuurtjes. Veelal voorzien van glijlagers en soms met een druklager ervoor. Een nieuwe draaibank is tegenwoordig snel gekocht, maar wat kun je er dan mee!

Het ankerwiel frezen met een slagfrees op de Lorch.

Het ankerwiel frezen met een slagfrees op de Lorch.

Met het vele nieuwe “hobby spul” dat te koop is voor een appel en een ei uit de verre landen ben je er niet. Voordat je daarmee een uurwerk kunt bouwen komt er nogal wat bij kijken. Zoals een freesinstelling, verdeelschijven, frezen, tappen en andere hulpmiddelen, en dan nog eens niet meegenomen de kwaliteit en de toleranties van zulk een bank en toebehoren.

Doos met slagfrezen.

Doos met slagfrezen.

De meeste klokkenbouwers en reparateurs hebben er dan ook jaren over gedaan,om de meestal oude maar wel degelijke draaibank compleet te krijgen. Zo ook de hobbyist klokkenbouwer Leo Verklei uit Goedereede. De complete draaibank met alles erop en er aan, waarmee hij prachtige klokken heeft gebouwd staat nu te koop.

Spantangen en klauwplaten voor de Lorch.

Spantangen en klauwplaten voor de Lorch.

En omdat het een zeer mooi geheel is krijgt het op deze site de aandacht die erbij hoort.

Freesapparaat met Grosschop motor voorzien van spantang (ER25)

Freesapparaat met Grosschop motor voorzien van spantang (ER25)

Hieronder de beschrijving van deze draaibank en toebehoren.

Lorch draaibank, gemonteerd op een stalen kabinet (1 mtr) met tussendrijfwerk en motor. Centerhoogte is 80mm, tdc: 480mm

2 kwaliteit klauwplaten, lorch spantangen 1 t/m13 (0,5 oplopend).

Tandwielfreesapparaat met aangebouwde motor met o.a. 6×6 slagfreesjes modul 1 tm 0.6 om alle tandwielen te snijden incl. ankerrad voor b.v. Friese stoelklok. Leunspaan, Jacot drum, boorkoppen Albrecht enz. enz.

Met het horizontale frees apparaat werkt je altijd op centerhoogte, en met de 6×6 freesjes ben je wat beperkt. Met dit freesapparaat erbij kun je zowel ronde slagfreesjes als Thorton modulfreesjes en zaagjes via de spantang (ER25) opspannen. Het freesapparaat loopt geruisloos met Grosschop motor.

De draaibank is inmiddels verkocht.

Jacot drum die op het bed is geplaatst, alsmede een leunspaan.

Jacot drum die op het bed is geplaatst, alsmede een leunspaan.