Verslag over de bijeenkomst op 16 april 2015

Vierlingsbeek

Nadat eerst een journalist en fotograaf  van ”De Gelderlander”  zich verdiepte in onze club kon René Wetzels de bijeenkomst openen. Hierna was het de beurt aan de gastspreker, Mathieu Gerrese, voor de aangekondigde  lezing.IMG_7242 - kopie - kopie - kopie - kopie

Kunststof model

Kunststof model

Het is als of ik voor een vol Ahoy sta, zo begon Mathieu Gerrese de avond van de klokkengroep Vierlingsbeek. Zacht en rustig sprekend gaf Mathieu deskundig uitleg over  hoe je een terugwerkend anker kunt construeren. Woorden als werkingsweg, val, heffingshoek en terugwerkingsweg waren nieuw voor vele van de 29 toehoorders. Mathieu, die zijn lezing na de pauze nog afrondde, middels een uit kunststof vervaardigd model. Hierna kon iedereen zijn of haar meegebrachte uurwerken tonen. 2014-2015-1[1] - kopie

IMG_7249 - kopie - kopie - kopieAl bij een veegje olie loopt het niet meer, vertelde Bert Willems over zijn uurwerk met een grasshopper echappement. Het uurwerk dat al eens eerder ter sprake was gekomen ( zie: Verslag bijeenkomst 16 januari 2014  ) stond nu “heelhuids”  te pronken in zaal De Wildeman.Goed dat de eigenaar niet wist dat we er een beestenboel van gingen maken. Want Hans Tijnagel bleek een zeer mooi staand koekoeksklokje op de kop te hebben getikt, en Tiny van Haandel een bijzondere Schwarzwalder met herten in de bronstijd dat voorzien was van een kwartierslag.

René Wetzels kwam milieu neutraal voor de dag met een uit hout vervaardigd uurwerk.Of het bouwpakket uit de U.S.A. echt milieuneutraal is geproduceerd is niet bekend, maar in ieder geval wel mooi om te zien. Uit zuidelijke contreien was het Niek Swelsen met zijn prachtige astronomisch uurwerk. Bekijk de foto van de glazen wijzerplaat  eens, want het uurwerk geeft meer aan dan de dierenriem.450-kopie-kopie[1]

Verdere inbreng kwam van Jo Ketels en Huub

Bijzonder gangsysteem van Arie Koenen.

Bijzonder gangsysteem van Arie Koenen.

Rutten* met respectievelijk een prachtig reiswekkertje en een trommel apparaat. Arie Koenen heeft een goed oog voor vreemde uurwerken, en komt ook bijna altijd met een voor de avond toepasselijke inbreng, ditmaal een uurwerkje met een apart gangsysteem, waar we nog geen naam aan kunnen geven.

Het laatste agendapunt, ging over Tontjesdag in Oploo dat in het teken van de “Tijd” op 12 juli plaatsvindt. In de bijeenkomst van 13 november 2014 in Oploo was dit al toegelicht en besproken. Van een lid kregen we de toezegging om zijn mobiele tandwielfrees machine te kunnen gebruiken en verder kwamen er nog enkele leuke ideeën naar voren.Toch is het bijzonder dat op de dag, die in het teken van de “Tijd” staat, er zo weinig leden hier de tijd voor konden nemen.

Tontje d'n dwerg

Tontje d’n dwerg

In Oploo kunnen ze wel rekenen op een inbreng van de klokkengroep “maak eens tijd” uit Vierlingsbeek, want het is zoals een lid in de rondvraag verwoorde, een uitgelezen kans om de mooie hobby te profileren. Want het doel van “maak eens tijd” is toch vooral het uitwisselen van kennis. En hierin zullen we de komende tijd energie steken, te beginnen op 13 mei, met een toelichting  in Oploo op wat onze inbreng kan zijn.

*Huub Rutten uit Vortum- Mullem is geen lid van de klokkengroep, maar volgt de club aandachtig. En uit zijn assortiment zelf gemaakte gereedschappen kunnen we altijd een beroep doen om het tentoon te stellen. Men kan persoonlijk ook een afspraak maken met Huub om er zijn uurwerken en stoommachines te bekijken.

Bert Willems 2015 Uurwerk met grasshopper echappement.

Bert Willems 2015 Uurwerk met grasshopper echappement.

 

Koekoeksklok van Hans Tijnagel

Koekoeksklok en foto van Hans Tijnagel.

Uurwerk en foto van koekoeksklok van Hans Tijnagel.

Uurwerk en foto van koekoeksklok van Hans Tijnagel.

Uurwerk

Uurwerk

 

Glas wijzerplaat.

Glas wijzerplaat.

Uurwerk Bert Willems

Uurwerk Bert Willems

Uurwerk van Rene Wetzels

Uurwerk van Rene Wetzels

Uurwerk Arie Koenen

Uurwerk Arie Koenen

Spaanse Schwarzwalder met 2 bellen van Tiny van Haandel.

Spaanse Schwarzwalder, met 2 bellen van Tiny van Haandel.

Uurwerk Tiny van Haandel

Uurwerk van de Schwartzwalder  foto: Tiny van Haandel

 

Uurwerk van de Schwartzwalder, Tiny van Haandel

Uurwerk van de Schwartzwalder.    foto: Tiny van Haandel

Kunststof voorbeeld

Kunststof voorbeeld