Jo Ansems en Nelly Laurense- Sint Anthonis en zijn klokkenmakers.

Deel X

Jo Ansems en Nelly Laurense

Wapen van Oploo, Sint Antonis en Ledeacker.

Wapen van Oploo, Sint Antonis en Ledeacker.

In het laatste deel over klokkenmakers van Sint Anthonis. Jo Ansems kwam uit Westerbeek en heeft het horlogemakers vak geleerd bij Juwelier Camps in Venray. Daar leerde hij hij ook zijn vrouw kennen, die vlakbij in de dames modezaak van Pijls werkte. Nadat Jo het vak beheerste ging hij in de Breestraat in St.Anthonis bij de Fam. Remmen wonen en had in een vertrek een bescheiden reparatie werkplaats. In 1959 bouwde hij samen met zijn vrouw een nieuw pand aan de brink en veste zich als horlogerie houder aldaar.

De stand van Jo Ansems tijdens een beurs in de veevoederfabriek van Jo Verbruggen te Oploo

De stand van Jo Ansems tijdens een beurs in de veevoederfabriek van Jo Verbruggen te Oploo

Hieronder de gegevens van de heemkunde kring St.Anthonis. Jo Ansems groeide op in Westerbeek, dat toen De Twist heette. Zijn vader had daar een timmerwerkplaats. Vanwege een lichamelijk gebrek moest Jo een ander beroep kiezen. Hij koos voor het beroep van juwelier/horlogemaker/klokkenmaker. In Sint Tunnis oefende hij dat beroep uit van 1961 tot 2001. Eerst deed hij praktijkervaring op bij Camps in Venray, daarna begon hij als zelfstandige in de Breestraat in Sint Anthonis in het pand op de hoek Breestraat-Pastoor van Delftlaan waar  de familie Boeyen woont. In 1961 trouwde hij met Nelly Laurense uit Venray. In 1959  bouwde hij een winkel met bovenwoning op Lepelstraat 1. Nelly was de oudste uit een groot gezin, was later een zeer accurate boekhoudster. Jo en Nelly kregen geen kinderen. Nelly was een goede, stille vrouw, die haar gehandicapte man in alles bijstond. Zij was jarenlang lid van het kerkelijk Gemengd koor en van het Dameskoor, waar Jo dirigent van was. Geboren op 10 juli 1920 is zij op 28 oktober 2001 plotseling overleden. Jo was een perfectionist, zowel in zijn werk als bij muziek en zang. Hij was muzikaal zeer begaafd, een heel bekwame organist, speelde zelfs zeer moeilijke klassieke werken. Jarenlang was hij organist in Sint Anthonis, later ook in Venray. Hij heeft hier in de kerk de torentrap beklommen zolang hij maar enigszins kon om het orgel te bespelen bij allerlei kerkdiensten en feesten. Naarmate hij ouder werd, kon hij steeds moeilijker lopen en moest hij uiteindelijk een rolstoel gebruiken. Na het overlijden van zijn vrouw verbleef hij in verpleeghuis “Hof van Sambeek” waar hij 8 januari 2006 is overleden.

Het pand van Jo Ansems in St. Anthonis anno 2015.

Het pand van Jo Ansems in St. Anthonis anno 2015.

Bij mijn zoektocht naar een foto van Jo kwam ik in Venray terecht bij de vrouw van zijn zwager, Harry Laurense. Zij gaf mij het adres van Joost Laurensse een andere broer van haar man, en van Jo zijn vrouw. Joost Laurense woonde in Den Bosch en was ook horlogemaker en klokkenmaker geweest. Dit was al bij binnenkomst in de algemene hal van de flat waar Joost woonde te zien.

De klok die Joost in de hal heeft opgehangen.

De klok die Joost in de hal heeft opgehangen.

Joost Laurense vertelde dat hij het vak had geleerd bij Dhomen in Geleen en later ook bij Camps in Venray en heeft later nog in Den Bosch als horlogemaker had gewerkt.

IMG_7111-kopie-kopie[1]

 

Maar het mooiste was dat Joost het proefwerkstuk “een echappement” van Jo Ansems wat klokkenmakers moeten maken om te kunnen slagen als horlogerier, in bezit had. Dit werkstuk kon ik bij hem ophalen in Den Bosch. Ik vertelde hem dat ik er foto’s van maak en het dan schenk aan de heemkundekring Oploo, want dat ligt tussen Westerbeek en St.Antonis in. Bij dat bezoek kreeg ik ook nog enkele foto’s mee van Joost, waarop Jo en zijn vrouw staan. Van Joost kreeg ik ook een drukproef in kleur van De Orlogi maker op aluminium.

Proefprint in kleur van: De Orlogi maker.

Proefprint in kleur van: De Orlogi maker.

Bij het zoeken naar informatie voor deze artikelen zijn er vele nieuwe gegevens over klokken en klokkenmakers uit Sint Anthonis en omgeving ontdekt. Deze gegevens komen dit jaar uitgebreid aan bod in updates en artikelen.

Het echappement van Jo Ansems (Nu bij de Heemkunde in Oploo)

Het echappement van Jo Ansems (Nu bij de Heemkunde in Oploo)

Jo en Nelly Ansems (R) op de beurs in Oploo.

Jo en Nelly Ansems (R) op de beurs in Oploo.

Jo en Nelly Ansems (R) op de beurs in Oploo.

Jo en Nelly Ansems (R) op de beurs in Oploo.

De-Orlogi-maker-kopie-3[1]