Tausch Waalwijk- Sint Anthonis en zijn klokkenmakers.

Deel VII

De tak Tausch in Waalwijk en een bijzondere vondst.

Tausch Waalwijk

Tausch Waalwijk

Voor deze tak gaan we eerst terug naar Sint Anthonis.

Jacobus Johannes (Jacques) Tausch (geb. 25-04-1904 te Sint Anthonis – overl. 29-06-1975 te Waalwijk ) is de zoon van Jacobus (Koos) Franciscus Tausch en Petronella Nabuurs uit Sint Anthonis, Van april 1915 tot april 1917 woont Jacques in Stratum (bij Eindhoven); wellicht een opleidingsadres. In 1926 woont hij tijdelijk in bij slager Van der Leeden aan de Mierloseweg 112 te Helmond. Op woensdag 12 oktober 1932 trouwt hij op 28-jarige leeftijd te Oploo met de 27-jarige Jacoba Johanna Kempen. Jacoba is geboren op 24 september 1905 te Sint Anthonis. BWB1932_0917_00002Ze is de dochter uit het tweede (van drie) huwelijk van Johannes Kempen (Sint Anthonis 22-02-1867 ~ Sint Anthonis 14-05-1930; huwelijk Oploo 25-04-1903; zoon van Jacobus Kempen en Jahanna Vogelsank) met Wilhelmina van den Berg (Vierlingsbeek 22-06-1867 ~ Sint Anthonis 05-02-1913; dochter van Johannes van den Berg en Hendrika van den Elsen). 

Marie van Hoenselaar

Marie van Hoenselaar

 

Daags na het huwelijk verhuizen ze naar Waalwijk waar hij het beroep van opticien en horloger uitoefent in een pand aan de Grootestraat. Het echtpaar Tausch- Kempen had twee zoons en drie dochters. Nadat zijn vrouw is overleden huwt hij op latere leeftijd nog met zijn vroegere jeugd liefde Maria Henrica van Hoenselaar.

 

 

 

En dan, kreeg ik via, via een telefoon nummer van Jacques Tausch in Callian, Frankrijk. Amsterdam/ Callian (Fr.) juwelier/horloger

Callian, Frankrijk Wikipedia CC BY-SA 3.0

Callian, Frankrijk Wikipedia CC BY-SA 3.0

Jacobus  (Jacques) Johannus Aloysius Tausch, (Geb. 19-6-1935 te Waalwijk) is de oudste zoon van, Jacobus Johannes (Jacques) Tausch in Waalwijk en Jacoba Johanna Kempen. Jacques heeft een opleiding gevolgd in Leiden, en is daarna gaan werken bij Hofleverancier Bonenbakker juwelier in Amsterdam.  Na vijf jaar daar gewerkt te hebben is hij begonnen als directeur bij Ricard juweliers in de Kalverstraat te Amsterdam. Deze zaak heeft hij later gekocht en de naam werd veranderd in juwelier Ricard Tausch.

1867

Jacques  vertelde, dat hij in het bezit is van een porseleinen pijp uit 1867 waarop oud klokkenmakers gereedschap staat afgebeeld, met de naam Tausch uit Kleef erop. Ook bezat hij nog gereedschap van Tausch uit Kleef. Inmiddels is dit gereedschap sinds oktober 2014 door Jacques Tausch overgedragen aan Ton Tausch in Schijndel. Voorwaar een schitterende zaak van Jack, die ook nog veel oud dorpsbewoners in Oploo en St. Anthonis kent. Hij vertelde mij ook dat hij 40 keer is overvallen waarbij hij eenmaal geraakt werd door kogels.

Hier de link met foto van de arrestatie van de overvaller in de Telegraaf van  4 januari 1975  Twee man neergeschoten bij roofoverval op juwelier…Naar boven

Jacques Tausch heeft dus de 40 rovers gezien, maar Ali Baba zelf niet. In 1988 hield Jacques het voor gezien en verhuisde naar Callian in Zuid-Frankrijk.

Gereedschap Tausch

Gereedschap en prachtige pijp uit 1867 van  Tausch uit Kleef.

Op de pijp staat:

Op de pijp staan klokken en gereedschap afgebeeld.

Op de pijp staan klokken en gereedschap afgebeeld.

 

Guten morgen. Lieber Bruder. Andenken v.m. Bruder August Tausch

Het is een z.g.n. Stummel of reservisten pijp.

Op de site www.pijpenkabinet.nl  staat onderstaande tekst:

(Esthetisch minder interessant zijn de overigens zeer geliefde voorstellingen op de reservistenpijp. Een dergelijke pijp, doorgaans met een extreem lange steel, werd aan een soldaat uitgereikt nadat deze zijn diensttijd had volbracht. Reservistenpijpen behoren tot de massa-artikelen en zijn het laatste succes van de porseleinen pijp. Na het jaar 1900 verdwijnt de stummel gaandeweg van de markt, op enkele toeristische voorbeelden na.)

Hieronder nog enkele foto’s van de pijp en de gereedschappen van Tausch uit Kleef.

Draaibankje

Draaibankje

Arrondeermachine

Arrondeermachine

Gereedschap Tausch (2)

Stummel of reservistenpijp van Tausch uit 1867

Stummel of reservistenpijp van Tausch uit 1867

Lieber Bruder

Pijp

Pijp uit 1867

Doosje met arrondeer freesjes

Doosje met arrondeer freesjes

Gereedschap Tausch

Gereedschap Tausch uit Kleve.

mmmm

BWB1939_0527_00003

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jacobus Johannes Tausch - 1975 Waalwijk