Frans Tausch- Sint Anthonis en zijn Klokkenmakers.

 Deel VI

Een andere  zoon van Harrie Tausch uit Schijndel is:

Frans Tausch

Frans Tausch

Franciscus (Frans) Tausch, (Geb. op 19-12-1915 in Schijndel en Overl. 16-1-1996 in Den Bosch). Frans is de jongste zoon van Hendrikus (Harry) Augustus Tausch, en Anna Maria Oliver. Frans Tausch uit Schijndel heeft het vak geleerd zijn broer Jacques Tausch in Kampen in de periode dat hij bij  PEC Zwolle voetbalde. In 1938 is Frans in Zwolle een klokken en sigaren zaak begonnen. Hier leerde hij ook zijn vrouw Hendrica M.Nijhuis kennen (Geb. 4-4-1944 te Zwolle overl. 10-02-1967 te ‘s-Hertogenbosch Rubensstr.20.) Zij werkte tegenover zijn winkel, bij een delicatessenzaak. Frans Tausch was een begenadigd voetballer en speelde jaren voor PEC Zwolle. In 1943 verhuisde hij naar den Bosch, waar hij door bemiddeling van de kapelaan (later Mgr. Bekkers) voetballer werd bij B.V.V. en daarmee  landskampioen in 1947.

BVV Kampioensploeg

Volgens het Brabants Dagblad bestond het eerste team uit: Cor Huijbregts, Dré Saris, Piet van der Sluit, Thijs Sluyter, Kees Krijgh, Servé Vos, Zwanenberg, Frans Tausch, Piet Ooverbeek, Doris Donhuyzen, en Toon van Beek.

Frans Tausch is ook nog trainer van RBC geweest van 1956-1959, en nog tientallen clubs waaronder Waalwijk en Schijndel  en RKDVC. In zijn huis in Den Bosch was een kamer ingericht als horlogemakers werkplaats, want ondanks dat  voetballen, zijn leven was, kon hij er niet van leven. Hij werkte meestal thuis tot een uur of vier in de namiddag en ging daarna, naar een club om training te geven.

Kampioen met Schijndel in 1933

Kampioen met Schijndel in 1933                                   A3 is Frans Tausch

RBC-1958 trainer Frans Tausch RBC kwam dat seizoen uit in de 1e Divisie B, onder leiding van oefenmeester Frans Tausch. Met RBC werd Frans ook kampioen in de 1e divisie. (foto boven)

 

TauschBrillen Tilburg

Het gezin Frans Tausch-  Nijhuis kreeg zes kinderen waarvan de oudste zoon, Harry Tausch, (geb. in 1939 te Zwolle) later een optiekzaak begon in Tilburg. De zaak wordt inmiddels gerund door een schoonzoon.

(Het  embleem, van de zaak in Tilburg)

 

 

Een zoon van Harry Tausch, Nieuwe afbeeldingJack zit in de zaak van RUUD PANIS brillen en lensen in Oisterwijk. Ruud Panis Brillen-Lenzen Sjoerd Panis/Jack Tausch De Lind 35a 5061 HS Oisterwijk    

Dus deze Tausch’en zitten ook nog in het vak al is het een afgeleide van de vroegere klokken en juwelierszaken.   In het volgende deel komt de tak van Waalwijk aan bod.