Tausch Kampen- Sint Anthonis en zijn klokkenmakers.

Deel V

”Reuyl en Tausch” in Kampen

Jacobus (Jacques)Tausch

Jacobus (Jacques)Tausch

De volgende familie Tausch die hier wordt beschreven is de zoon van Harry en Anna Tausch- Oliver uit Schijndel, deze Jacques Tausch  vertrok naar Kampen waar hij ging werken als horlogemaker.

Jacobus (Jacques)Tausch is geboren op 12-6-1906 te Schijndel en overl. 1975 te Kampen als zoon van Harry en Anna Tausch- Oliver uit Schijndel. Jacques Tausch was gehuwd met Johanna Rukker uit Kampen. Hij is de grondlegger van het huidige bedrijf van Jack Tausch in de Oudestraat te Kampen. Jacques is begonnen  als horlogemaker bij juwelier Reuyl in Kampen.

Nieuwe toren " in de Oudestraat " te Kampen Bron, fotograaf Jan Lafeber

Nieuwe toren ” in de Oudestraat ” te Kampen Bron, fotograaf Jan Lafeber

 

HermanTausch bezig met een reparatie.

HermanTausch bezig met een reparatie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In Kampen leerde hij ook zijn vrouw kennen waarmee hij  in 1930 een  eigen juwelierszaak in Kampen begon. Dit op advies van de werkgever van zijn vrouw, waar hij toen een pand van kon huren. Het gezin Tausch- Rukker kreeg drie kinderen, Herman, Jaques, en Anna.  Jacques Tausch was ook een schaatsliefhebber, zelfs Abe Lenstra, die ook een zeer goed schaatser was, ging regelmatig met hem schaatsen. Herman zijn broer Frans heeft ook een periode bij Jacques gewerkt  toen die bij PEC- Zwolle voetbalde. Jacques Tausch heeft de zaak tot 1962 gerund, waarna zijn zoon Herman Tausch (geb. te Kampen op 19-05-1936) de opvolger werd. Herman Tausch heeft de zaak in 2001 weer overgedaan aan zijn zoon Jack, maar werkt nog vele dagen in de zaak als horlogemaker.

De Librije

De Librije

En als je weinig over klokken kunt vinden komt er bij de familie Tausch toch altijd wel iets bijzonders boven tafel. En dat zijn Ronald en Thérèse Tausch, de tweeling van Jacques Tausch, die een broer is van Herman Tausch en een zoon van, Jacques Jacobus Franciscus Petrus 1906-1975 uit Kampen. Beiden zijn niet in het Juweliersvak terecht gekomen, maar zijn wereldberoemd geworden op hun gebied. Thérèse is gehuwd met ‘Honnorair Meesterkok’ Jonnie Boer en samen zijn ze eigenaar van de drie en twee sterren restaurants ‘De Librije’  en de ‘Librije’s Zusje’ in Zwolle. Thérèse is een wijnkenner (Sommelier) bij uitstek, ze kreeg internationale erkenning voor: Kus van Thérèse-wijnen van De Librije.Bij nucleaire wereldtop in Den Haag werden meer als 150 personen waaronder de wereldleiders, Barack Obama en Vladimir Poetin door hen voorzien van een duurzaam drie gangen lunchmenu.

Thérèse de Boer- Tausch

Thérèse de Boer- Tausch

Thérèse  haar tweelingbroer Ronald, is ook  chef- kok is geweest bij het concern, maar zwaait nu de scepter op een cruiseschip van de Holland Amerika Lijn.

 

Tausch Kampen (3)

Het atelier met Frits de goudsmid en rechts horlogemaker  Herman Tausch

 

Tausch Kampen (2)

Juwelier Tausch bij avond

 

Nieuwe afbeelding (2)

Een van de mooie vitrines

Familie Harrie Tausch

Familie Harrie Tausch met derde van links Jacques Tausch,