“Maak eens tijd” kijkt terug en vooruit in de tijd.

Verslag jubileum bijeenkomst 18 dec. 2014

Door Toon Michiels, Vierlingsbeek  21-12-2014IMG_4761-300x225[1]

De bijeenkomst tijdens het 1e lustrum van de klokkengroep ”Maakeenstijd” uit Vierlingsbeek verliep anders dan anders. Al bij binnenkomst kreeg ik te horen: Toon houd je de pet de hele avond op? Mijn antwoord  was, dat ik hem af zou zetten als ik het warm kreeg.

De avond begon daarna onder het genot van koffie en vlaai, waarbij de toehoorders van René en Toon uiteengezet kregen hoe “maakeenstijd” mede door toeval is ontstaan in het Nederlands Uurwerk Museum in Zaandam. Via een foto reportage werden alle 25 gehouden bijeenkomsten van de afgelopen vijf jaar nog eens doorgelopen. Van de eerste, met een presentatie van de helaas overleden Jan Switzer, tot de laatste in Oploo gehouden bijeenkomst kwamen aan bod.

Skeletklokje van Huub van Beek

Skeletklokje van Huub van Beek

Hierna konden de leden hun meegebrachte uurwerken,gereedschap enz, presenteren. Huub van Beek oogstte bewondering met zijn zelf gebouwde skeletklokje, wat binnenkort nog eens bewonderd kan worden bij de Nieuwjaars bijeenkomst van de klokkengroep Den Bosch. Peter van Dooren gaf hierna specifieke uitleg over een type frees van René die gebruikt wordt om een hoek, en onder een hoek- verdraaiingen te kunnen frezen. Daarna kwam het been bewerken, wat ook een prachtige hobby kan zijn, aan de orde, met vele praktijk gerichte informatie daarover. Been wordt ook wel arme lui ivoor genoemd, en veel gebruikt om versieringen en koekoeksklok wijzers te maken.

Planetarium-Astrolabium 

 

IMG_4765Inmiddels had ik mijn pet afgezet. Ik denk dat er anders ook oververhitting zou hebben plaatsgevonden bij de presentatie die Niek Swelsen over het door hem gebouwde Astronomisch uurwerk. Een half jaar rekenwerk ging er aan vooraf. Samen met niet minder dan kunstuurwerkbouwer Frans Arts uit Gemert is er een half jaar gerekend aan het astronomisch uurwerk. Het uurwerk bestaat uit een planetarium én astrolabium. Het streven was een astronomisch uurwerk te berekenen, te ontwerpen en natuurlijk te bouwen met een theoretische onnauwkeurigheid van minder dan 4 seconden per jaar. Een uitdaging op zich, maar het is hen gelukt. Een andere uitdaging was het uurwerk te bouwen op twee assen en ook dat is gelukt. Het voorlopige resultaat is verbluffend: twintig kilogram zwaar en met een dikke vijftig tandwielen op ”twee assen” een kunststukje van twee doorzetters. Niek kreeg ook voor Frans Arts hiervoor tot tweemaal toe de handen op elkaar. En daarmee kunnen we vooruit en terugkijken in tijd.

Tandwielen van het uurwerk en Astrolabium.

Tandwielen van het uurwerk en Astrolabium.

De koppeling tussen het uurwerk en het Astrolabium.

De koppeling tussen het uurwerk en het Astrolabium.

En het is scherp.

En het is scherp.

Hierna volgde een cursus “slijpen van noren” door mijn persoon. Wat vergeleken kan worden met het bruineren van as tappen, wat een juiste opmerking was van iemand in de zaal. Deze bijzondere vergadering werd besloten met een loterij, waarbij iedereen aan zijn ”trekking” kwam. Deze keer waren er geen vragen bij de rondvraag, logisch ook, en het was inmiddels ook al half elf geweest. Een opmerking nog, het had op deze avond best taart kunnen zijn.

De uitleg van Peter van Dooren.

De uitleg van Peter van Dooren over onder hoek verdraaiing slijpen.

Geen bingo toch prijzen.

Geen bingo toch prijzen.

Moduul frezen

Moduul frezen voor o.a. de tandwielen op de foto.

Moduul frezen

Moduul frezen

IMG_4767

Onbewerkt been.

Onbewerkt been.

Been opspannen en bewerken.

Been opspannen en bewerken.

De bewerkte plaatjes

De bewerkte plaatjes

CNC gefreesde wijzers.

CNC gefreesde wijzers.

De prachtige horlogeketting met benen dierenriem tekens van Jean Wilmar.

De prachtige horlogeketting, met o.a.de benen dierenriem tekens, van Jean Wilmar.