Oploo 13 november 2014 (verslag bijeenkomst)

Oploo

Oploo in reliëf.

Oploo in reliëf. (Jan Michiels)

Na de laatste gehouden bijeenkomst in het streekmuseum ”de Locht” kwamen we voor de tweede keer dit jaar op een andere locatie bijeen. Dit naar aanleiding van de vraag van een lid van de Heemkundekring Oploo, een jaar geleden. En die vraag luidde, of we als ze het thema ”Tijd ” op Tontjesdag 12 juli 2015 gingen profileren, ze op onze medewerking konden rekenen. En na intern  overleg hierover binnen de club, en het gegeven dat we bij ”ons Moe” terecht konden werd dit geregeld. Het was gezellig bij ”Ons Moe” in Oploo, en de opkomst was subliem. Na de gebruikelijke mededelingen door René en na het voorstellen van twee nieuwe leden, werden de meegebrachte uurwerken en andere snuisterijen besproken. Bert Willems, kwam met een ”ordinaire”  regulateur ( zoals hij het zelf noemde) uurwerk  in aanbouw op de proppen. Een geweldig uurwerk, wat Bert in Teleac stijl aan ons uitlegde. Bert had zelfs een  compleet boekwerk aangelegd met tekeningen en berekeningen.

Uurwerk in aanbouw van Bert Willems.

Uurwerk in aanbouw van Bert Willems.

Hellaas kun je deze cursus niet terugvinden in uitzending gemist. Ben van Lint kwam daarna met een voor iedereen raadselachtig klokje op de proppen, echter wel een mooi restauratie object. Ton Goossens verraste met een mooi oud handboorgereedschap. Verdere inbreng kwam van René Wetzels, Peter van Dooren, e.a. Na de pauze zette Tiny Hendriks van de organisatie van  Tontjesdag  uiteen wat ”Tontjesdag” zoal inhield, en het ontstaan ervan. En met die informatie moet het ons lukken om op die dag met tijd en op tijd aanwezig te zijn. Ter afsluiting van de avond gaf Ger Koelman een demonstratie boren slijpen op zijn zelfgebouwde boren slijpmachine. Een prachtig, en voor velen een nuttig gereedschap, want uit de hand boren slijpen is niet voor iedereen weggelegd. Bij de rondvraag kwam nog het 1e lustrum in december ter sprake, evenals welk thema we dan bespreken.

Toon, 14-11-2014

Koelman geeft uitleg.

Koelman geeft uitleg.

Borenslijpmachine van Ger Koelman.

Borenslijpmachine van Ger Koelman.

Borenslijpmachine van Ger Koelman.

Borenslijpmachine van Ger Koelman.

P.s, bijna was ik het vergeten:

Sprekende klok!

Sprekende klok!

De bijzondere inbreng van Willy van Bakel.Op de bijeenkomst  kwamen we er niet uit. Maar nadat bovenstaand verslag gereed was schoot het mij te binnen. Want als ik mij niet vergis is het een sprekende klok ! Dus toch maar eens aansluiten Willy!

Gezellig bij " Ons Moe"

Gezellig bij ” Ons Moe”

 

 

 

 

 

Onbekend werk.

Onbekend werk.

Uurwerk in aanbouw van Bert Willems.

Uurwerk in aanbouw van Bert Willems.