Volharding,100 jaar op 14 juli 2014

De klok staat stil, maar de tijd loopt door.


Wat heeft Volharding en voetbal nu met tijd te maken, veel, heel veel. Allereerst 100 jaar! Wat een tijd, dat zijn 36.500 dagen. En dat zijn 876.000 uren of 52.560.000 minuten, over seconden hebben we het alleen tijdens het aftellen in de laatste minuut. Want het tij kan nog keren in de laatste seconde! Soms vallen er enkele goals in een minuut, of al een  in de eerste minuut. O, ja, de keeper mag de bal maar 6 seconden vasthouden. Zonder tijd is voetbal natuurlijk niet spannend. Veel voorkomend is ook het tijdrekken, en soms komt er ook tijd bij, de eventuele blessuretijd, en een tijd- straf is sinds kort ook  ingevoerd. De aanvangstijd, en de pauzetijd zijn ook aan tijd gebonden evenals de competitie die in een bepaalde tijd wordt gespeeld. Balbezit wordt in de statistieken ook in tijd uitgedrukt. Van club veranderen kan in de regel ook alleen maar in een bepaalde tijd. En de fotograaf legt eventuele tijdsbeelden  vast op de juiste tijd. Ook het verslag moet op tijd weg zijn, en wil je het volgen op televisie zul je er de tijd voor moeten nemen.

De klok op Soetendaal.

Tegenwoordig heeft iedere voetbalclub een tijdklok. Een bekende stadion klok is die van Manchester United, op het stadion Old Trafford . Deze herinnert aan de vliegramp in 1958 en staat als eerbetoon stil op het tijdstip van de ramp. Bezoekers kijken tijdens een wedstrijd zeer regelmatig op de  analoge of  digitale, klok evenals de scheidrechter, die tijdens een wedstrijd zijn ”eigen tijd” gebruikt. De speeltijd van een wedstrijd die ook aan tijd is gebonden geeft de scheidsrechter aan, door middel van een fluitsignaal*. En als het 1ste team van Volharding 20 thuiswedstrijden per seizoen gemiddeld over 100 jaar heeft gespeeld, zijn dat 2000 wedstrijden die  bij benadering 180.000 minuten duurden, de pauzes en verlengingen niet meegerekend. Vele tijd zit er in de trainingen en het onderhoud van het gras, dat op tijd gezaaid en gemaaid moet worden. Minder tijd heeft men nodig als men met de tijd meegaat en kunstgras gaat gebruiken. De derde helft kan de mooiste tijd zijn, want dan let men niet meer op de tijd! Volharding kan de tijd niet terug draaien en moet nu als 100 jarige verder in de tijd. Het waren mooie tijden, en tijdens de feestweek van het 100 jarig bestaan die niet op de juiste tijd plaatsvinden, zullen er op  de reünieavond toch velen even terug gaan in de tijd.

Toon Michiels, Vierlingbeek 6 mei 2014        www.maakeenstijd.nl                                

 Info volharding: www.rkvv-volharding.nl

 *Hier vind je juiste omschrijving van een scheidsrechtersfluit: http://collectie.museumrotterdam.nl/objecten/35964   

Onderstaande tekst stond op Wikipedia:

Rooms-Katholieke Voetbalvereniging Volharding, meestal RKVV Volharding of kortweg Volharding genoemd, is een Nederlandse amateurvoetbalclub uit de Noord-Brabantse plaats Vierlingsbeek. De vereniging werd opgericht op 14 juli 1914 en is daarmee de oudste voetbalclub in het Land van Cuijk. In 1963 verhuisde de club naar het huidige sportpark Soetendaal, toen nog met twee velden. Tegenwoordig omvat het sportpark drie speelvelden, twee trainingsvelden en een trainingshoek ter grootte van een half speelveld. Drie van de velden zijn van verlichting voorzien. In 1996 werden de toen aanwezige gebouwen en tribune gesloopt en vervangen door een nieuw gebouw met een stadionachtige uitstraling.

De klok op Soetendaal.