Verslag bijeenkomst 17 april 2014

Verslag bijeenkomst 17 april 2014

Toon Michiels, Vierlingsbeek 18-04-2014

”Wegens omstandigheden gesloten” stond er op de deur van ’De Wildeman’. Wat nu dacht ik!  Terwijl ik op zoek was naar enig leven aan de zij- en achterkant van het pand, hoorde ik de cafédeur opengaan. Die ”omstandigheden” hadden voor ons geen invloed werd mij verteld, dus kon de bijeenkomst gewoon doorgaan. Het probleem was dat de ingebouwde regulateur bij het klokje van de cafébaas opnieuw moest worden afgesteld. Klokkenmakers hebben toch nog wel enig aanzien, alhoewel we van het klokje van de cafébaas geen verstand hadden.  Het deed mij denken aan het verhaal, dat in vroegere tijden als een klokkenmaker in het dorp kwam hij meestal onderdak aangeboden kreeg bij vooraanstaande personen of in een herberg, en niet zelden gratis. Deze man was natuurlijk van harte welkom. Hij stond borg voor meerdere klanten,  die sneller als de tijd er weet van kregen. Zo ook bij De Wildeman, natuurlijk zijn de versnaperingen niet gratis, maar we zijn daar wel ”altijd”  welkom. Zelfs als het eigenlijk ongelegen is,  wat in dit geval ook aan mij lag. Want ik had vergeten een datum af te spreken. Een afgeleide van de wet van Murphy zegt: Een fout gebeurt altijd op het onaangenaamste moment! Door deze omstandigheden ben ik een beetje afgedwaald, echter op de goed bezette bijeenkomst kwam er natuurlijk na de opening en de mededelingen weer het een en ander ter sprake. Zoals het bezoek aan het torenuurwerkmuseum van Josef Schröer, wat een groot succes was.

Hierna deed Willy van Bakel uitgebreid uit de doeken waar men rekening mee moet houden als je draad gaat snijden op een draaibank. En nadat René, uitleg gaf over Franse pendule uurwerkjes wat een zinvolle discussie opwekte was het de beurt aan de meegebrachte voorwerpen. Jos de Wijs  en Ton Receveur die altijd borg staan voor iets speciaals, trokken de aandacht met respectievelijk een bijzonder hand- verbusapparaat en een Frans snek- uurwerk. Verder nog een demonstratie met mijn Emco- Unimat SL. Mooi was de geste van Jan Donkers en Joop van Dijk die een pendule en een gereedschap aanboden. Het gereedschap werd uitvoerig bekeken en Ton had de juiste benaming ervoor: een  tappenpolijst- bankje. Dit polijst- bankje heb ik vandaag nog opgezocht op internet en het is een op zijn Duits ”Zapfenrollierstuhl”  Er stond er een te koop op ebay.de   (zie de foto’s.)

De Zapfenrollierstuhl Präzessio  die op ebay.de  stond is op 19-04-2014 voor € 35,50 verkocht.

De “Precessie’  tappen- polijstbank van Joop.

De Zapfenrollierstuhl Präzession  op e-bay.de

De Zapfenrollierstuhl Präzession op e-bay.de

De Emco-Unimat SL

Zoals je ziet, een mooi bankje voor klein werk.

Bedankt, en tot ziens bij de volgende bijeenkomst.