Bezoek torenuurwerkmuseum van Josef Schröer in Bocholt

Bezoek torenuurwerkmuseum van Josef Schröer in Bocholt

Door René Wetzels, Oeffelt.

Op 26 februari j.l. hebben een tiental klokkenvrienden van Maakeenstijd.nl het torenuurwerkmuseum in Bocholt (D) bezocht.  De eigenaar, de heer Josef Schröer, heeft in ca. 50 jaar van alles verzameld wat met kerktorens te maken heeft. Tientallen torenuurwerken, wijzers en wijzerplaten, luidklokken, heel veel torenhanen, torenspitsen, etc. Het oudste torenuurwerk dateert van ca. 1450. Onder de uurwerken exemplaren van bekende makers, zoals Mannhard, Korfhage, Meher met een pennengang, Meyer met Grahamgang, Mäder met Grahamgang, Woele, Vortmann, een Kreschner met Denisongang, etc. Eén exemplaar, afkomstig uit Alkmaar, is bijna geheel van hout gemaakt. De heer Schröer bezit een Konditorei, ook in deze winkel is zijn passie voor torenuurwerken te zien.

De verzameling is uitgestald op de kamers van de bovenverdieping en het balkon van zijn huis. Staande op het balkon is tussen 2 torenspitsen de toren van de Liebfrauenkirche van Bocholt te zien. Opmerking van de heer Schröer ‘Die toren hoort ook bij mijn museum’, zie foto.

Voor meer info zie site:

Startseite / Bocholt(er)Leben / Sehenswürdigkeiten / Turmuhrenmuseum Bocholt:

http://www.bocholt.de/bocholterleben/sehenswuerdigkeiten/turmuhrenmuseum-bocholt/

Besuch beim Turmuhrensammler Josef Schröer © Christian Borck, Breuberg

http://www.uhrenhanse.de/sammlerecke/turmuhren/turmuhrensamler/turmuhrensammler1.htm

„Ein verborgener Schatz“

Viele Männer sammeln Uhren. Zu ihnen gehört auch Josef Schröer. Der einzige Unterschied: Seine sind ein bisschen größer. Die Geschichte eines besonderen Hobbys.

http://www.meinstadtkurier.de/meine-region/lokal-und-aktuell_artikel,-%E2%80%9EEin-verborgener-Schatz%E2%80%9C-_arid,250792.html