Verrassing achter het logo

Verrassing achter het logo

Geplaatst door Toon Michiels op 5 augustus 2012

Iedereen kent wel het logo, welk wij gebruiken bij onze aankondigingen van de bijeenkomsten. Maar wie deze  man, waar deze toren c.q. uurwerk staat, wisten wij niet. (Het stond ergens op internet vertelde René Wetzels, bij navraag op een bijeenkomst.)

De plaats waar het staat is de laatste tijd volop in het nieuws en het kerkje wordt sinds vorige week als trouwlocatie gebruikt.

Als je verder leest, dan zie je dat er achter deze wijzerplaat, en de man op de foto, meer schuilgaat dan je op het eerste gezicht zou denken!  In onderstaand artikel vond ik de foto van het logo, bij het zoeken naar gegevens over de oudste torenuurwerken van Nederland.  Verder gegevens of aanvullingen zie onderaan het artikel.

www.hskdeachtzaligheden.nlagendalezing-14e-eeuwse-high-tech-in-waalre-door-tini-van-oort

Locatie

Streekmuseum De Acht Zaligheden

Lezing door M. van Oort over het torenuurwerk van de Oude Willibrorduskerk in Waalre en soortgelijke uurwerken elders in Europa.

Tini van Oort deed er vier jaar onderzoek naar en concludeert dat het stokoude uurwerk ongeveer in 1360 moet zijn gemaakt. Daarmee zou het ouder zijn dan een exemplaar in het Britse Salisbury uit 1386, waarvan wordt verondersteld dat het oudste is. “Ik houd een slag om de arm, want er zullen ongetwijfeld documenten zijn die ik niet ken en een deel van de geschiedenis heb ik moeten interpreteren. Maar ik ben vrij stellig dat het Waalrese uurwerk het oudste nog werkende mechanische torenuurwerk ter wereld is.”

Sinds zijn pensionering is Van Oort nauw verbonden met de Willibrordusparochie. Telkens weer zag hij het uurwerk staan. “Ik brandde van nieuwsgierigheid naar de geschiedenis erachter.” Hij speurde op internet, kocht boeken en tijdschriften en reisde door Europa om het verhaal achter andere uurwerken te horen. Ook liet hij een stukje smeedijzer uit het uurwerk analyseren door de TU/e, waarvan werd geconcludeerd dat het smeedijzer waarschijnlijk uit de veertiende eeuw komt.

Hij stuitte op de naam Henric van Thoren (mogelijk overleden in 1414), die het uurwerk zou kunnen hebben gemaakt. Op elke hoekstijl van het uurwerk is onder en boven een smidshamer ingeslagen, een meesterteken van het smidgilde uit Maastricht? ” Toen ik verder zocht, bleek dat twee andere exemplaren, in Maastricht,- en Middelbeers zoveel gelijkenissen vertonen met het Waalrese uurwerk, dat deze vermoedelijk dezelfde maker hebben.” Naar alle waarschijnlijkheid is de maker van het eerste openbare torenuurwerk van Parijs, Hensi de Vic, dezelfde persoon als Hendric van Thoren uit Maastricht (Wyck)”

Dat het Waalrese uurwerk het oudste van de drie is, baseert Van Oort op enkele onvolkomenheden die het heeft ten opzichte van de ‘opvolgers’ in Middelbeers en Maastricht (het Parijse uurwerk is vervangen en vernietigd). “Ik heb ze op 150 punten vergeleken en het Waalrese uurwerk heeft bijvoorbeeld een handwiel om het gewicht van het gaand werk op te winden, wat veel lastiger te bedienen is dan een hendel met tandwiel, zoals die in de andere twee uurwerken zit. Ook denk ik dat Van Thoren zich heeft vergist toen hij de sluitschijf maakte, waardoor hij inkepingen moest corrigeren. Dat zie je nog goed. Ook het meesterteken op de 8 hoeken duidt op een meesterstuk, dat als proef- of demonstratiemodel dienst heeft gedaan”

Vier jaar deed Tini van Oort onderzoek naar het uurwerk in de oude Willibrorduskerk. “Ik ben vrij stellig dat dit het oudste nog werkende mechanische uurwerk ter wereld is.”

Zoekresultaten

1) Lezing: “14e eeuwse high tech in Waalre” door Tini van Oort

www.hskdeachtzaligheden.nl/…/lezing-14e-eeuwse-high-tech-in-waal

2) Zo lang als dit klokje tikt er geen één – Eindhoven Regio – Regio – ED

www.ed.nl/regio/eindhovenregio/article4835417.ece

Zo lang als dit klokje tikt er geen één. Auteur: door Olga van Lierop | vrijdag 17 april 2009 | 20:47 | Laatst bijgewerkt op: zaterdag 18 april 2009 | 09:36 …

3) Weerderheem Valkenswaard – Lezing 18 januari 2011

www.weerderheemvalkenswaard.nl/…/430-lezing-18-januari-2011.ht…

zaterdag 08 januari 2011. Tijdmeten door de eeuwen heen en in D Aauw Kerk van Woldere lezing door Tini van Oort. Tini van Oort is voorzitter van de …

4) Het uurwerk van Waalre. Tijdschrift no 09/1, maart 2009, pag 24-29.

5) Het uurwerk van Waalre. Tijdschrift no 09/02, juni 2009, pag. 32-34.

6).Het uurwerk van Waalre. Tijdschrift no 09/3, september 2009, pag. 34-36.

7) Les horloges d’Henri de Vic et Henric van Thoren, Horlogerie Ancienne, no 67, juin 2010 pag. 107-113