Wijzerplaat- draaibank maken!

Zelf een houten wijzerplaat voor een appelklok draaien!

Door Toon Michiels, 6 februari 2014

Een houtdraaibank om houten wijzerplaten voor een appelklok te kunnen draaien, dat was wat ik thuis niet kon. Op een gewone houtdraaibank gaat dat meestal niet in verband met de doorsnede van de wijzerplaat. Dus zocht ik een as met motor, mijn broer had nog een oude Premier slijpsteen over die ik  hebben kon, maar de as was niet zo geschikt.

Dus dan maar mijn Hanning slijpsteen! Alleen het toerental hiervan was veel te hoog. Geen nood, dan de slijpsteen maar aandrijven met een andere motor, die ik nog had staan. Deze motor hing ik onder mijn hout- werkbank, zodat deze een vaste plaats had en ik de draaibank, die dwars over de bank werd geplaatst, eenvoudig  kon monteren en demonteren. Tevens had ik ook ruimte nodig voor de te draaien diameter, ander zou het een vrij hoge bank worden. Natuurlijk moest er het een en ander gemaakt en vermaakt worden. In mijn ”afvalbak” met  materiaal, en gebruikte onderdelen zocht ik het een en ander bij elkaar om van een slijpsteen tot een houtdraaibank te komen. De klauwplaat die ik gebruikte is door mijn vader veertig jaar terug bij Stork Boxmeer gemaakt. Het resultaat ziet u in de foto’s.

Frezen centersteun.

Tegen center gereed.

Flens voor de vierklauw gemaakt.

Nu nog de houten bevestigingsschijf monteren.

Gereed om te draaien.

Het draaien.

De eerste wijzerplaat was net een dag oud, toen ik in een supermarkt met een bekende stond te praten. Ik vertelde hem over mijn bezigheden. Een houtdraaibank gemaakt!, ik heb er nog een in de weg staan, en die kun je zo ophalen vertelde hij. Dezelfde middag heb ik hem opgehaald. Het was een heel gevaarte. Thuis heb ik de bank eens goed bekeken, en geconstateerd dat je de bank kon verkleinen.

Origineel.

Er zaten diverse snelheden op en dat was belangrijk voor mij, want mijn zelfgebouwde bank had dat niet. De bank werd dus verkleind, maar het laagste toerental was toch nog te snel. Dus weer aan het ombouwen door middel van een grotere poelie om de juiste snelheid te verkrijgen. En nu stond deze bank weer op de werkbank, als ik hem loskoppelde van de motor kon ik hem normaal als kleine houtdraaibank gebruiken. Het  hout dat ik gebruik voor de wijzerplaat is:  Amerikaans tulpen.  Het draait zeer goed, maar moet wel goed droog zijn, maar dat is eigenlijk vanzelfsprekend.

Ingekorte bank.

Grotere poelie en montageschijf erop gemonteerd.

Detail groter poelie, waar de montageschijf op is bevestigd.

Op de werkbank gemonteerd.

De eerste bank heb ik gesloopt, en het klein bankje deed regelmatig dienst. Bij het snuffelen op marktplaats zag ik in de buurt een houtdraaibank staan, voor een krat Bavaria. Nou direct erheen want alleen al de motor ( 1 PK ) en de schakelaar zijn het wel waard. Thuis gekomen heb ik direct de motor en de schakelaar eraf gehaald.

Harwi bank.

Opeens schoot mij te binnen als ik de bank nou eens inkort heeft hij de goede afmetingen en neemt minder ruimte in beslag. Na een dag werken, nou ja, twee, was hij gereed. En de ingekorte HDM 850 heb ik op een gegeven moment weggedaan om weer ruimte te verkrijgen. Het geeft veel voldoening met weinig middelen, zeg maar uit afval iets aan maken. De tweede bank oogde professioneel, en zag er netjes uit, de derde bank daar draai ik nog twee platen op en dan gaat hij ook weer weg, om plaats te maken voor andere ideeën. De Hanning slijpmachine doet weer normaal zijn dienst evenals die van mijn broer! En de motor onder de werkbank drijft op dit moment een kleine houtschaafbank aan!

Slijpen, lassen, boren, en in de grondverf!

En weer gereed.

Kleinere motor erop gemonteerd.

Om te draaien heb ik de wijzerplaat geschroefd en de center weggenomen.

En nu kan ook deze bank op marktplaats,  want de wijzerplaten zijn gedraaid. (Inmiddels is het bankje verkocht) Een tip i.v.m. de balans, het hout zo afzagen dat het in balans is anders gaat de bank trillen.