Wim Meijer, Venraij

’ Een klok is een sieraad met functie’  

Uit  ”Peel en Maas”  van 10 maart 2011 

Zijn hele huis staat vol klokken. De van oorsprong Amsterdammer Wim Meijer (72) maakt deze klokken zelf. Maar niet alleen de klokken, ook alle onderdelen vervaardigt hij zelf. Hij heeft zich, naast reparaties aan klokken, toegelegd op het bouwen van replica’s van 18e eeuwse klokken.

Ruim veertig jaar geleden verhuisde Wim Meijer van onze hoofdstad naar Venray. Ik werkte in Amsterdam in een klokkenzaak. We repareerden allerlei soorten klokken. Vaak waren het antieke uurwerken, en de onderdelen daarvan waren niet meer verkrijgbaar. Daarom maakten we de onderdelen helemaal zelf. Het was de tijd van de huizennood en mijn vrouw en ik woonden in bij onze ouders. Ik wilde graag een huisje voor ons zelf. Ik heb op verschillende plekken in het land gesolliciteerd en werd uiteindelijk bij Inalfa in Venray aangenomen. Ik ging aan de slag als gereedschapmaker. Toch bleven klokken altijd fascinerend. Daarom ben ik doorgegaan met het repareren, maar ook het zelf maken van klokken.’”

Wim Meijer haalt zijn kennis over klokken maken onder meer uit oude boeken.  Als ik iets bijzonders zie, dan maak ik een foto of aantekening. Boven in ons huis heb ik een kleine werkkamer met werkbank. Ik heb flink geïnvesteerd in alle gereedschappen en benodigdheden voor het klokken maken. Ik heb klanten uit heel het land. Onlangs heeft er een artikel over mij in de Telegraaf gestaan en was ik te gast bij TV Limburg. Daardoor heb ik nog meer klandizie gekregen. De klokken die ik maak, hebben veel complicaties. Je ziet de datum, het jaartal, de dag, de maand, de week. Zo uitgebreid zie je klokken niet vaak. Het maken van een klok is echt handwerk. Je moet precies uitrekenen hoeveel tandjes een tandwieltje mag krijgen. En boutjes die ze enkele honderden jaren geleden gebruiken, maken ze nu niet meer. Dus ook die maak ik zelf.’”

KLEEDJES

Het huis van Wim Meijer en zijn vrouw is inmiddels uitgegroeid tot een klein klokkenmuseum. We hebben zeventien klokken in huis. De grootste is 2,5 meter hoog, de kleinste 3 bij 3 centimeter. Ik heb zeven klokken die slaan, twee daarvan staan in de huiskamer. De rest heb ik  onklaar gemaakt, want anders kan ik het nieuws niet volgen. Mijn vrouw wil dat alle klokken blijven staan, ik mag er niks van verkopen. Ze helpt ook mee aan mijn hobby. Sommige oude klokken hadden vroeger op maat geborduurde kleedjes. Die maakt mijn vrouw. De maten zijn ook nog ouderwets, in el of voet uitgedrukt.

Wim Meijer heeft uitgerekend dat hij jaarlijks één tot anderhalve klok maakt. Ik heb in ruim veertig jaar tijd al 45 klokken gebouwd. Het meeste van de tijd ben ik bezig met reparaties. Ik vind het ook een uitdaging om klokjes die door anderen niet gerepareerd kunnen worden, te repareren. Zo krijg ik bijvoorbeeld klokken uit erfenissen, die al heel lang niet meer gelopen hebben en die ik dan een nieuw leven geef. Ik laat de klok altijd drie, vier dagen thuis hangen, zodat ik zeker weet dat hij het doet.’”

SCHILDERIJEN

De klokkenmaker uit Amsterdam vergelijkt klokken met schilderijen. Naar een schilderij kijk je jaren. Dat heb je bij een klok ook. Het is een sieraad om naar te kijken. Maar daarnaast heeft het ook een functie, want je kunt er de tijd op zien. Ik exposeer af en toe in Streekmuseum De  Locht in Melderslo. Ik neem dan meestal twee identieke uurwerken mee. Kinderen en volwassenen mogen dan één van de twee klokken uit elkaar halen, om de techniek erachter te zien.”

Hieronder nog een film over Wim Meijer:

Klokkenmaker (72) wil nog lang niet stoppen

VENRAY – Wim Meijer uit Venray is al veertig jaar klokkenmaker. Z’n hele huis hangt vol met zelfgemaakte uurwerken. Meijer is inmiddels 72, maar hij is van plan om nog jaren door te gaan. Zelfs als hij in een rolstoel zou belanden.