Verslag bijeenkomst 30 mei 2013

Door Toon Michiels, Vierlingsbeek 1 juni 2013

Tini van Oort

Dat een spreker de aandacht trekt, volgt wel uit de opkomst die ondanks een viertal afmeldingen uitstekend te noemen was. Na de opening en de mededeling dat we een nieuw lid, in de persoon van Bert Willems die ook bestuurslid is van de  ”Stichting tot Behoud van het Torenuurwerk”  konden verwelkomen, gaf de voorzitter het woord aan de verrassing van ons logo, Ir. M.C. van Oort. Deze presenteerde ons een uitstekend verzorgde dia- presentatie over de geschiedenis, onderzoek en restauratie van het torenuurwerk van de oude Willibrorduskerk te Waalre.  Dhr. van Oort heeft jaren van onderzoek gestoken in ’zijn’ uurwerk, dat waarschijnlijk een van de oudste nog werkende torenuurwerken van de wereld is.  In zijn inleiding  ”Tijdmeting door de eeuwen heen” vertelde hij enkele verrassende dingen zoals:  een zonneklok die de Romeinen uit Griekenland hadden meegenomen naar Italië,  en daarna hebben ze  vermoedelijk een tijd met de Griekse zonnetijd geleefd.  Al met al zeer de moeite waard.

Willy van Bakel

Willy van Bakel

Na de pauze was het Willy van Bakel die liet zien dat klokken en uurwerkliefhebbers een voorliefde hebben voor meerdere  technieken.  Zijn zelfgebouwde draaiorgel  is net zo ingenieus als een uurwerk. Willy legde uit welke problemen hij bij het maken tegenkwam, en demonstreerde zijn orgel. Waarbij enkele overeenkomsten met een trompeter klok, de blaasbalgen en pijpen en een ”gewicht” zijn. Evenals de kennis van houtbewerken wat de vroegere klokkenmakers ook in huis hadden.  De bijeenkomst ging daarna verder waarbij Jos de Wijs enkele mooie meetloepen liet zien, evenals Huub van Beek die een centerloep had meegebracht. Jos had ook nog een praktische led- lamp meegebracht. Ondertussen kwam Tini van Oort nog met een Romeinse  verrassing , door wat tijd te kapen voor twee bijzonder mooie films over het uurwerk en carillon van de Willibrorduskerk.

Tini bij het uurwerk (foto nmuurwerk.nl)

Meer informatie over deze kerk kun je vinden op:  www.willibrorduswaalre.nl

Binnenkort verschijnt er ook een artikel met alle loepen en vergrootglazen op de site.

Verder wens ik iedereen een goede zomer en fijne vakantie toe.

Tot ziens in september.

Foto serie:

Tini van Oort tijdens de presentatie.

Bert Willems stelt zich voor aan de leden.

Ponsmachine voor draaiorgel boeken.

Centreerloep van Jos de Wijs.

Centreerloep vanuit andere positie.

Willy draaiend aan zijn draaiorgel.

Ponsmachine Willy van Bakel.

Centerloep van Huub van Beek.

Centerloep van Huub van Beek.

Centerloep van Huub van Beek.

Centerloep van Huub van Beek.

Tini bij het uurwerk.

Nogmaals ponsmachine.

Led- lamp Jos de Wijs.

Led- lamp op de freesbank .

Dit gebeurde mij bij het kijken door door een loepbril.