Vergadering S.O.T. in Vierlingsbeek.

Met de klok rond

Vierlingsbeek , door Toon Michiels 3 november 2012

De S.O.T.leden in vergadering

Nadat Walther Brouns 27 september een lezing over het S.O.T* voor de leden van de klokkengroep Vierlingsbeek had gegeven, vertelde Walther mij, dat ze graag met S.O.T. hier wilden vergaderen.  En of ik daaraan mee wilde werken om in de regio een excursie te organiseren. Walther stelde voor  in Aijen het toren-uurwerk te gaan bekijken en naar Huub Rutten in Vortum-Mullem te gaan. Als ik dat met Huub en de koster van Aijen kon regelen, dan probeerde  Walther zelf ng wat te regelen om het torenuurwerk van het kasteel in Well te kunnen bekijken. Na een week hadden we het programma voor 3 november rond. En om half elf  was iedereen van het ”Gesellschaft” bij ”De Wildeman” aanwezig . Eerst werd er vergaderd waarbij tot mijn verbazing ook regelmatig Duits werd gesproken. Ja, want de S.O.T heeft internationale contacten. Na de lunch togen we in colonne  met het veerpont over de Maas naar de mooie kapel in Aijen. Waar de koster ons begeleide bij de bezichtiging van het torenuurwerk.

Toren uurwerk Aijen, met op de achtergrond de koster Jan Linders

Torenuurwerk kasteel Well

(Zie: Aijen Torenuurwerk)  Daarna brachten we een bezoek aan het goed onderhouden kasteel van Well, waar Sjaak Eijkmans ons een rondleiding voorschotelde. Sjaak is mede-werker op het kasteel en ook lid van onze klokken-groep. Ja en dan is de koek nog niet op! Uiteraard als hoogtepunt het oude smeed-ijzeren uurwerk dat daar op de prachtige houten zolder lopend stond opgesteld. Sjaak wist er alles van, behalve wie de maker was. Daarna reden we over de Wellse Maasbrug, met de klok mee, terug via de Maasdorpen naar Vortum-Mullem. Hier werden we verwacht door de familie Rutten en hartelijk ontvangen met koffie en cake. Huub en zijn mede hobbyist Marinus van Kempen legden ons haarfijn uit hoe ze het kerktorenuurwerk van Vortem-Mullem op schaal hadden nagebouwd. Een veelgehoorde uitspraak van Huub was: als we het niet hebben dan maken we het. Ze maakten alles zelf, ook het model voor de bel, voor het gieten van deze grote bellen gingen ze naar Eijsbouts in Asten, waar ze alle medewerking kregen. Ook een skelet klok en een Engelse lantaarnklok met wings kwam van de handen van Marinus en Huub, die het kleine gietwerk voor deze klokken  zelf uitvoerden met een zelfgemaakte oven. Want Marinus heeft exakt dezelfde klokken. (zie ook: Vakman Huub Rutten)

We hadden deze dag ook het geluk dat we tussen de buien door glipten van de ene naar de andere locatie. Uit de reacties van de S.O.T. leden waren de bezochte locaties, en de streek prachtig . Het programma was strak maar ja, wij zijn dan ook mensen van de tijd.

Wasmodel

 

*Studiegroep Openbare Tijdaanduiding

 

Huub Rutten in gesprek met Walther Brouns

Marinus van Kempen 2e van links geeft uitleg.

Huub en Bert Cremers

 

Torenuurwerk kasteel Well

Torenuurwerk van de zijkant van het gaandwerk

Close-up foto torenuurwerk Well

De gewichten kuil !

De wijzerplaat van kasteel Well.

De torenmuur.