Techno stoombeurs Wijchen

Stoompaal !

Door Toon Michiels, Vierlingsbeek.

Na eerst alle klokken thuis te hebben teruggezet toog ik naar de Techno stoombeurs in de  Olympichal te Wijchen. Dit op aanraden van de organisator Eef van de Swelm. Want er staan ook klokkengroepen, vertelde Eef op een bijeenkomst in Vierlingsbeek. Origineel dacht ik, toen ik wolken stoom uit een koker die voor de ingang stond zag komen. Maar dichterbij bleek het een sigaretten dover te zijn, ja er zijn nogal wat mensen die stoom afblazen voor ze ergens binnengaan!

Barentsz klok

Binnen was het al behoorlijk druk om kwart over tien, en het viel mij direct op dat er geen spiritus geur hing. Het nostalgische beeld van mij kwam niet overeen met de voornamelijk op lucht werkende stoommachines. Na een paar tafels met prachtige blinkende stoommachines zag ik al een klok, geen stoomklok, maar een ”Scot” klok, van dhr. V. Dort die ik nooit eerder gezien had. Op dezelfde stand stond ook een Barentsz klok, van dhr.Nachtegeller uit Elst. Deze klok viel direct op tussen alle stoommachines met zijn felle wijzerplaat, prachtig gezicht! Maar ook de andere stands trokken mijn aandacht. Zelfs een stoomfiets, maar ook een mooi geconstrueerde loopfiets waarmee een man zich van de ene stand naar de andere bewoog met een snelheid die ik niet meer haal. En hij kon er ook nog rustig op blijven zitten. Natuurlijk, zelfgebouwd, dat hoort hier toch, vertelde hij mij.

Stand van Herman Horselenberg

Nadat ik nog enkele stands moest bekijken viel mijn oog op de stand van Herman Horselengerg uit Veesen. Een stand met oude uurwerkmakers gereedschappen opgesteld en uitgestald. En je kreeg perfecte uitleg als je er om vroeg of zelfs maar naar keek. Ook stonden er diverse gereedschappen en materiaal stands, waar een klokkenliefhebber ook zijn hartje aan kan ophalen.

Terwijl ik dit schrijf moet mijn biologische klok nog gelijkgesteld worden, iets waar ik wel een paar dagen over doe en dat zal wel voor meer mensen gelden.

Volgend jaar weer, om ideeën op te doen.  Hieronder nog enkele foto’s van de beurs.

Stoompaal !

17 eeuwse stoelklok

Barentsz klok

Scot klok

Stand van Herman Horselenberg

Stoomfiets

Loopfiets

Mooi versierde oude draaibank

Draaibank

Werkplaats