Rikketik beurs in Houten

Toon Michiels 21 oktober 2012

Naar de Rikketik beurs in Houten geweest, samen met mijn vrouw. Het eerste dat opviel was de enorme drukte, maar eenmaal binnen bleek er ook een beurs voor verkoop van kleding in een andere zaal. En dat verklaart veel!

De stand van een van onze leden.

Maar bij Rikketik was het toch gezellig druk, geen topdag maar het weer was er ook niet naar. Veel Duitse en Belgische standhouders en zelfs een Spanjaard met zijn hele familie achter de kraam. Een van de eerste bekenden die ik tegenkwam was een lid van onze klokkengroep. Hij had samen met een vriend een stand gehuurd, voor de verkoop van voor hen overtollige klokken.

 Om wat reclame voor de site te maken liepen wij daarna door  naar de koffiehoek, en jawel weer twee leden van de club. Na wat gepraat te hebben liepen we verder en ontmoetten wij Martin den Heijer.

Olie testmachine

Een gediplomeerd klokkenmaker uit Heereveen waar je Friese klokken onderdelen kunt kopen, die hij zelf fabriceert in zijn bedrijfje. Kom dadelijk eens langs, zei hij, want  ik heb een nieuw  opspanblok gemaakt, deze  moet je beslist even bekijken. Maar voor ik bij de stand van Martin was, werd ik staande gehouden door een standhouder die vertelde de beste klokkenolie te hebben.  Hoe weet je dat, vroeg ik hem, nou wij testen die zelf uit met deze machine.  O, dat is interessant, vroeg ik, en hij vertelde mij de werking van zijn testapparaat.

Martin den Heijer

Dan naar Martin, en inderdaad het was een mooi bedacht inspanblok. Deze kun  je als werkblok zowel vertikaal en horizontaal gebruiken, voor vele zo niet alle uurwerken. Het blok was natuurlijk ook opgenomen in zijn assortiment. Na met Martin en zijn vrouw nog wat gebabbeld te hebben over de handel. Deze is  niet meer zoals enkele jaren terug, maar voor verzamelaars uitermate leuk door het aanbod en de huidige prijzen. Klokken zijn geen beleggingshype meer! Ze worden niet alsmaar duurder, wat ook komt omdat een klok geen gebruiksvoorwerp meer is. De juiste tijd kan men inmiddels overal aflezen in huis of waar dan ook, voorbeelden hoef ik niet meer te noemen! Alhoewel ”sommige” handelaren in eerste instantie nog wel stevige prijzen hanteren, loont afdingen in bijna alle gevallen, en zo hoort het ook op een markt. Wat ook opviel was het grote aanbod van comtoise en lantaarn-klokken. Maar er is op deze markt  voor iedere liefhebber wel wat  te vinden, zoals boeken, toebehoren, en gereedschappen. Al met al een leuk dagje dat weer wat tekst en ideeën opleverde. Evenals een mooie oude bel, voor een van mijn appelklokken  en twee blaasbalgjes voor een koekoeksklok.

28 oktober van 3 naar 2 uur.

 

Wintertijd! 28 oktober, de tijd 1 uur terug zetten om 3 uur   en in de lange avonden die we dan krijgen hebben we weer meer tijd om ons uit te leven!   

Diverse foto’s:

Stand van ODC, Nijmegen

 

Stand van ODC, Nijmegen

 

Olie

 

Olie testmachine

 

Opspanblok van Martin den Heijer

 

Stand van Martin den Heijer

Trompetter klok