Kalenderklok J.S.Edens Boxmeer

Kalenderklok

Kalenderklok

Door Toon Michiels, Vierlingsbeek 1 maart 2012

Jan Siemon Edens was de vader van Henk Edens die bij Stork werkte als bedrijfsleider. Van Henk Edens kreeg mijn vader deze kalender klok die ik later weer van mijn vader kreeg en die door J.S.Edens was gebouwd, aangedreven door een pendule uurwerk.

Jan Simon Edens (foto uit 1937)

J.S.Edens,geboren 1 september 1880 te Winschoten en overleden op 9 mei 1978 in Boxmeer  die ingenieur weg en waterbouw was bouwde deze klok zonder gespecialiseerd gereedschap, de klok geeft dag, datum en maand aan en vangt tevens de oneven maanden alsmede februari op, alleen om de 4 jaar behoefd hij bijgesteld te worden. Dit alles met een eenvoudige mechaniek dat zeer interessant is om te zien, de kast heeft geen visuele uitstraling maar dat was in de jaren 50 en 60 niet het belangrijkste.

( foto J.S.Edens is uit famillie bezit, die ook nog enkele klokken van dhr.Edens bezitten)

Zijn zoon Henk Edens heeft het klokkenmakers virus in mijn famillie gebracht, zie anekdote in onderstaand artikel.

J.C.Michiels 25 jaar bij Stork.  Uit: ”De Schakel” personeelsblad Stork Boxmeer.  ±  1973 (Geschreven door Toon Hermans St. Anthonis)

Jubilaris die bij de tijd is.

De heer J.C.Michiels was op 13 september 25 jaar bij Stork in dienst. Een kwart eeuw geleden begon hij ‘s- morgens om vijf uur in de draaierij, die ook toen al in ploegendienst werkte. Met het fietsje kwam hij uit St.Tunnis, en later uit Stevensbeek. Hij woont nu in Oploo, is getrouwd  want hij heeft acht kinderen. Toen hij bij Stork Boxmeer kwam werken, kwam hij van de Rijkswerkplaats in Nijmegen. Door zelfstudie heeft hij zich het vak eigen gemaakt. Tot 1964 was hij draaier, nu eens een paar jaar op een korte dan weer eens een tijdje op een lange draaibank. Vervolgens werd hij instrukteur;  hij leerde jonge Bemetellers het draaiersvak. In 1971 werd hij assistent produktieleider in de draaierij. Hij draait ook weer in de ploeg mee.

Jan Michiels, als draaier instructeur bij Stork.

De heer Michiels heeft een speciale hobby. Hij repareert oude klokken. Hij is daar nu zo’n goede anderhalf jaar mee bezig, maar het klokkenzaad is eigenlijk gezaaid door de heer Edens, die in de begintijd van Stork Boxmeer ’s- avonds tekenles gaf in de kantine. Hij was het die, pratend over amateurs en hobbyisten, vertelde over de oude heer Janssen in Boxmeer, die zonder opleiding klokken maakte die een jaar liepen zonder ooit opgewonden behoefden te worden. De heer Michiels is toen eens wezen kijken, maar had eigenlijk nooit tijd om zelf aan de slag te gaan, tot hij zo’n anderhalf jaar geleden voor iemand een tandwiel moest maken. Toen is hij er maar meteen mee doorgegaan.