Westerbeek

Torenuurwerk H.Hart kerk.

Door Toon Michiels, Vierlingsbeek 8 oktober 2012

Westerbeek, een peeldorp met een kerk, kroeg en voetbalclub.

H.Hart kerk van Westerbeek

In dit dorp voetbalde ik regelmatig in de begin jaren 60  toen in mijn dorp Oploo en in Westerbeek nog geen jeugdvoetbal bestond. In Westerbeek hadden echter een paar mensen een zogenaamd a-elftal opgericht met voetballers uit Oploo en Westerbeek . We speelden geen competitie maar losse wedstrijden tegen jongens uit de Rips ,Merselo enz. Ook in de jaren 70  heb ik nog in Westerbeek gevoetbald, gezellige tijden daar, vooral na afloop bij ”Wielleke”

Toen had ik niet gedacht dat ik dik 40 jaar later op een regenachtige zaterdag met de plaatselijke beheerder van de kerk naar het mechanische uurwerk van de kerk zou gaan kijken . Maar ja andere interesses gekregen.

Het kerkgebouw is opgericht in 1922 naar ontwerp van J. van Groenendael in late Neo-Gotische stijl en gelegen aan een kruispunt in de ontginningsnederzetting Westerbeek, nabij pastorie en school. De eerste aanzet van de nederzetting was er al in 1865, maar pas rond 1915 werd de huidige dorpskern gevormd op een kruising van wegen. Over het torenuurwerk kan ik op internet niet meer vinden dan: Mechanisch torenuurwerk, voorzien van elektrische opwinding. Maar dit is ook al weer verleden tijd, want enkele jaren geleden is het vervangen door een elektronisch geregelde tijdsaanduiding. Het oude uurwerk staat echter ingebouwd in een kast op dezelfde plaats als waar het altijd heeft gestaan, alleen is het niet meer compleet. Het uurwerk is volgens mij net zo oud als de kerk zelf.


Torenuurwerk Westerbeek

Bij het ombouwen naar elektrische opwinding en aansturing zijn er diverse tandwielen verwijderd en deze zijn niet bewaard gebleven. De opwindsleutel ligt nog wel onder in de kast. Het uurwerk is van Duitse (Weule) makelij en vermoedelijk door de De Klok of  M. van de Kerkhof & Zonen geplaatst. Het uurwerk is hetzelfde als dat van St.Hubert, alleen heeft de Westerbeekse kerk maar een wijzerplaat. Verder verkeert het in goede staat en is op zich goed te restaureren. Zie ook de berichten over ”Weule” torenuurwerken in Bockenem, De Klok en M.v.d.Kerkhof.

Een kleine bijzonderheid is dat de wijzerplaat verlichting sinds enkele jaren voor rekening van de Kerk, en niet zoals voorheen, op de openbare straat verlichting is aangesloten!

Nieuwe wijzeraandrijving.

 

Haakse overbrenging naar wijzerplaat.

 

Laatste trap naar het uurwerk.