Verslag bijeenkomst 27 september 2012

Verslag bijeenkomst  27 september 2012

Door Toon Michiels, Vierlingsbeek

Mede door onze gastspreker Walther Brouns was er een record aantal leden naar ”De Wildeman” getogen. En nadat René Wetzels de vergadering geopend had, werd er een moment stilgestaan bij het overlijden van Jan Zwitser, een van onze eerste leden. Jan was ook de eerste die een lezing gaf, in de allereerste bijeenkomst. Er verschijnt binnenkort ook een artikel over Jan op de site.

Hierna stak Walther van wal met het uiteen zetten van wat de S.O.T. Studiegroep Openbare Tijdsaanduiding inhield en hoe deze te werk ging. Deze studiegroep was tot nu toe  bij de meeste leden nog onbekend. Walther legde vervolgens met behulp van beeldmateriaal de specifieke kenmerken bloot, waaraan je de diverse klokken van klokkenbouwers uit voornamelijk de 19 eeuw kon herkennen.

Verrassend waren de kenmerken van slechte restauraties en vergelijkingen van klokken en bouwers. Aan bod kwamen natuurlijk ook klokken van van Kuik uit St.Antonius en Remmen uit Boxmeer. Om de hele avond daarmee te vullen was voor de zacht en rustig pratende Walther geen enkel probleem, die een enkele keer werd aangevuld door Henri Smeets, die samen met Walther een boek aan het maken is. In dit boek worden vele klokkenmakers en klokken uit de ”Maasregio”  van Luik tot Cuijk gedocumenteerd. Veel bezitters van die klokken en klokkenliefhebbers kijken al uit naar het verschijnen hiervan. Na de pauze die uiteraard zelfs bij lieden van de tijd, niet op de geplande tijd kon plaatsvinden. Waardoor sommigen,  inclusief ondergetekende, flink onder druk kwamen te staan.

Torenuurwerk in aanmaak van een van onze leden

Daarna werd de bijeenkomst verder afgewerkt volgens de agenda, waaronder het bespreken van  meegebrachte klokken en gereedschap. Het aanbod hiervan was deze keer niet  groot, wat niet direct erg was, dit i.v.m. met de tijd. Na het invullen van een enquête, en de rondvraag werd de bijeenkomst besloten.