De freesbank van Piet Jansen. (Boxmeer)

Deel III Freesbank

De tandwiel- freesbank.

De tandwiel- freesbank van Piet Jansen zit behoorlijk onder het stof, dat kan ook niet anders, omdat er al decennia lang niet meer met gewerkt is. Gelukkig is de freescombinatie wel goed bewaard gebleven.

 

 

De unieke draai- en freesbank van Piet Jansen, links opgesteld de tandwielfreesbank.

De tandwiel- freesbank heeft Piet Jansen, evenals zijn draaibank, vernuftig met voorhanden zijnde materialen in elkaar gezet. Sommige zullen het zien als oud schroot, echter je kunt er de mooiste uurwerken mee maken die een halve eeuw zonder problemen goed lopen. Een uurwerk bouwen is een, maar ook nog je gereedschap zelf maken, dan ben je wel een vakman bij uitstek.

De tandwiel- freesbank

De draaibank van Piet Jansen is gecombineerd met een tandwielen- freesbank, wat betreft de aandrijving. De freesbank is gebouwd op een U- balk. De freesspindel met lager- blok is met een blok hout hierop gemonteerd. Hout heeft het voordeel dat het trillingen absorbeert.  Het kruissupport is op een as gemonteerd dat in hoogte en onder graden versteld kan worden.

Hoogte verstelling support freesbank.

Met het support kan men het hart van het te frezen tandwiel opzoeken, en met een spindel de hoogte c.q. diepte van de tand instellen.

De freesbank met een opname gereedschap om rondsels te frezen.

Op de foto hierboven zie je het opname gereedschap voor rondsels te frezen op het support liggen. Dit gereedschap werd in de lengte op het support bevestigd, en hierna werd de as, waaraan het rondsel gefreesd moest worden, tussen de centers geplaatst. De arreteerpen voor het verdelen van de tanden hield ook de as op zijn plaats. De uitloop van de frees kwam wel eens in de borgmoer terecht, gezien de beschadigingen daaraan.

De opname doorn voor de verdeelschijven links, en het te frezen wiel rechts.

 

Hierboven een prachtige foto van Wim Jansen ” achter ” Piet zijn draaibank, waarop te zien is dat de freesbank vroeger rechts van de draaibank is opgesteld.

Zelfgemaakte moduul frezen van Piet Jansen.

Verdeelschijven.

De verdeelschijven heeft Piet gemaakt van aluminium, en de verdeling erin gedrukt met kettingwielen. De kleine putjes waren voldoende voor de arreteerpen.

Volgende deel:  De klokken van Piet Jansen.