Frans Arts en Toine Daelmans bouwen samen een Lunarium.

Lunarium Frans Arts en Toine Daelmans

Frans Arts de vindingrijke kunstenaar, schilder, koperslager, klokken, planetarium, en astrolabium bouwer uit Gemert, heeft aan een half idee genoeg. Tijdens een gesprek in de herfst van 2016 met Frans Arts opperde ik het idee om een simpel instrument te bouwen, zodat kinderen en volwassenen de draaiing van de aarde om de zon en de maan om de aarde  kunnen begrijpen. ” En wat ze zelf kunnen bedienen “, zei Frans. Na een herfst en winter waarbij de gezondheid van Frans te wensen overliet, mailde hij mij  eind december 2016 dat hij een Lunarium gereed had.

(Lunarium : nabootsing van de draaiende beweging van de aarde en de maan onderling en t.o.v.de zon.)

Toine en Frans rekenen verder naar mogelijkheden.

Althans op papier, ik heb er drie maanden aan gerekend vertelde hij. “Het is een eenvoudig apparaat met maar zes tandwielen “, zei Frans. Zelfs toen Frans in het ziekenhuis lag vroeg de  specialist eens: “wat hij toch aan het berekenen was”. Frans vertelde hem waar hij mee bezig was en zei; ” wat moet ik hier dan anders doen”!.

Ad infinitum (

Als Frans zoiets uit rekent moet het niet een symbolische weergave worden, maar een zuivere weergave van de draaiingen. En dat betekend wanneer het Lunarium door een uurwerk wordt aangedreven, de stand van de aarde en maan t.o.v. de zon zuiver blijven.  “Alleen heb ik nog een probleem”, vertelde Frans, “namelijk om de verdeling van een tandwiel van 235 tanden te kunnen maken “. “Nou dat komt goed uit “, vertelde ik Frans, want op de volgende bijeenkomst, geeft Hans van der Horst een lezing over het maken van een computer gestuurd verdeelapparaat waarmee je alle tandwiel- verdelingen kunt maken. Maar mensen die Frans kennen weten wel, dat wat hij in zijn hoofd heeft, er ook snel moet komen. “Ik zal Toine Daelmans uit Stiphout ook eens bellen “, zei Frans, “misschien weet die er wel raad op”. Frans stuurde mij de eerste mooie schets van het geheel, en ook de berekeningen.

En dat terwijl Frans nog bezig was om zijn fysieke conditie weer op peil te brengen, had hij al geregeld, dat Toine Daelmans het benodigde grote tandwiel zou maken. En dat Frans toen ook weer zover was dat hij al enkele uren in zijn werkplaats kon doorbrengen, om samen met Toine ieder een Lunarium te bouwen.

“Als je morgen (17 maart 2017 )om vier uur hier komt, is Toine er ook “, vertelde Frans. En vanmiddag kon ik dus de twee lunarium’s in het echt bewonderen. Op de  maand aanduiding, dierenriem en wat kleine kinderziektes na waren ze gereed. Ze kunnen ook nog verder uitgebouwd worden tot een Planetarium. Maar daarover meer komende donderdag want dan kunnen de leden van de klokkengroep Vierlingsbeek het prototype van de Lunarium’s op een ”broodplank” bewonderen.

( ww.fransarts.nl )    ( www.in-timestiphout.com )

Lunariu Frans Arts en Toine Daelmans

 

Nieuwe gewijzigde schets van het Lunarium. 18 april 2017

De schematische computer tekening van Toine Daelmans.