Een verrassing!

Verslag bijeenkomst 1 december 2017img_6847v2

Zo vlak voor Sinterklaas is een bijeenkomst altijd gezellig en om er een beetje op in te spelen zou de kasteleinsvrouw voor een verrassing zorgen. Die verrassing was er, in de zaal stond geen tafel of stoel gereed! Zo, dat werd meteen aanpakken om op tijd alles gereed te hebben. Jammer dat er een vijftal afzeggingen waren, en enkele leden kwamen niet opdagen. Dus geen record opkomst waarop ik had ingezet, maar nog altijd drieëntwintig aanwezigen.

Na de opening door René met enkele mededelingen van huishoudelijke aard, deelde hij mede dat er nu het dubbele aantal mensen aanwezig waren dan zeven jaar geleden op onze eerste bijeenkomst. Helaas geldt dat niet voor de meegebrachte attributen!

Monero Carkos Vlado

Monero Carkos Vlado

Voordat we die bespraken mocht ondergetekende enkele dia’s tonen over zijn bezoek aan Gerard van Lankveld uit Gemert, het kasteel, en een bezoek met Gerard naar de klokken van Jean Wilmar.

De attributen kwamen zoals zo vaak van Jos, Cor, en natuurlijk Willy die echt het huis overhoop had gehaald om wat te kunnen laten zien. Prachtig Willy, houd dit gescheiden van de andere spullen thuis, zodat je volgende keer weer wat leuke dingen mee kunt brengen.

Cor had een mooi origineel uit begin 1800 stammende Jockele-Uhr, nog mooier als op de site: www. jockele.de staat.

En Jos had een mooi antiek draaibankje bij zich, toch eens bij Jos gaan buurten om te kijken wat hij nog allemaal meer thuis heeft staan!img_6860v

Hierna kon ik een inleiding geven op het thema van deze avond, en wel over de klokken en frezen van Piet Jansen uit Boxmeer. Marga had tussen de bestellingen door, de tafels nog van een Spaans tintje voorzien. Hierna kon Mathieu Gerese het thema van de avond bespreken, het frezen van tandwielen en rondsels. De avond was te kort voor Mathieu, hij kwam niet verder dan hoofdstuk I , zodat we er in het voorjaar verder gaan met hoofdstuk II. In de rondvraag kwam naar voren om een nieuwe lijst te maken met de kernpunten van ieder zijn hobby, zodat we daar op in kunnen spelen bij de volgende bijeenkomsten.img_6854cccc

Natuurlijk kwam de site van Niek Swelsen ter sprake, en gaf Niek er enige uitleg over.

 

Na afloop kwamen twee oud collega’s elkaar tegen, die zich al lang niet meer gezien hadden. Ai, zegt de een, van jouw heb ik nooit iets gekregen behalve het ontslag, prompt kreeg hij twee staven speciaal materiaal om uit te proberen van zijn oude chef.

Het deed me denken aan mijn zoon, die zei een keer, ons pap heeft nooit gevlogen, behalve bij zijn laatste baas!

Bel met geluid- deemper.

Bel met geluid- demper.

Tot slot kon ik het niet laten om op mijn manier, enkele aan het denken te zetten. Het was een bel om de bijeenkomst in het gareel te houden.

Deze bel had ik s’- middags snel gemaakt naar een idee van Henk van Dijk, die helaas niet aanwezig kon zijn. Hij wilde een voorzitters hamer meebrengen.

De bel had ik snel gemonteerd op een blokje hout waar mijn olie- en vet potje in stonden. Zelfs mijn vrouw vond het leuk, maar wat, als ze vragen waar die potjes voor dienen. “O”, vertelde ik, “dat is simpel het zijn geluid dempers anders klinkt de bel zo luid” !

Groeten en tot ziens in 2017img_6855c

Uit: www. jockele.de

Die von Jacob Herbstreith um 1790 erfundene sog. Jockele-Uhr gehört zu den kleinen Schwarzwalduhren und erreicht auf Auktionen immer wieder beachtliche Zuschläge. Dies mag zum einen auf ihre Größe, zum anderen bestimmt auch auf ihre ansprechenden Schilder aus Porzellan, Messing oder bemaltem Holz zurückzuführen sein.