Vierlingsbeek, verslag bijeenkomst van 6 oktober 2016

Wilt u een keer een bijeenkomst van de klokkengroep Vierlingsbeek bijwonen, neem dan contact op via het contactformulier op deze site.

” Nimfen in de Wildeman te Vierlingsbeek”

Sssssss.......t..

Sssssss…….t..

In een hoek van de zaal van de Wildeman waar de klokkenmakers van de klokkengroep Vierlingsbeek bijeenkomen, staat een prachtige vitrine- kast met poppen. Ze zijn met z’n vijven, “noem ze maar bosnimfen”, zei de eigenaar, en ik heb altijd gedacht dat bosnimfen schaars gekleed waren. Maar goed mooi zijn ze, de bosnimfen of de vrouwen van de wildeman. Ze passen ook in mijn gedachten bij de eerste klokkenmakers in deze regio, met name de moeder van Rembout Remmen, Jacomine Schenk uit Groeningen (1660-1747). Het was of ze zat te luisteren met haar kinderen, naar, wat er over haar (schoon) familie werd verteld. Het thema van deze avond ging dan ook over mijn zoektocht en geschiedenis van het klokkenmakers geslacht Remmen, en hun klokken. Nadat ik met het eerste ’hoofdstuk’ klaar was, haperde mijn geheugen even, en kwamen de verkeerde plaatje in een verkeerde volgorde. Misschien toch afgeleid door de ….

Bosninfen of vrouwen van de ''Wildeman''.

Bosninfen of de vrouwen van de ”Wildeman”.

De poppen in de vitrine zijn van een kunstenares uit Venray, de vitrine zelf is door de eigenaar van De Wildeman gebouwd. De aankleding van het geheel, met mooie details, is door zijn schoonzuster verzorgd. Vraag niet naar de prijs! Je koopt er wel een zeer mooie antieke klok voor.

Daarna gaf René een presentatie over zijn zelfgebouwde wijzerplaten in vele varianten.

In de ring voor René.

In de ring voor René.

Hierna was het pauze, waarbij niemand tijd had om pauze te nemen, omdat enkele meegebrachte spullen zoveel aandacht trokken.

Remmen klok uit 1777

Remmen klok uit 1777

Daarna kreeg Jan Fimerius de tijd om tot in detail uiteen te zetten, wat de technische kenmerken van Remmen klokken zijn. Dit met enkele originele Remmen uurwerken als voorbeeld. Dit was zeer interessant, en Jan kreeg dan ook veel waardering. Hierna kwamen we tijd tekort om alle meegebrachte gereedschappen en uurwerken te bespreken. Ze kregen niet de aandacht die hen toekomt. Het voorstel van mij is dan ook om voor de volgende bijeenkomsten, eerst de ingebrachte spullen enz. aan bod te laten komen en na de pauze de sprekers. Verder konden we terugkijken op een succesvolle bijeenkomst. Na de loting onder de deelnemers, waarvan de inbreng wederom kwam van Huub van Beek, konden we de bijeenkomst afsluiten.

Remmen klok uit 1777

Remmen klok uit 1777

Streekuurwerk.

Streekuurwerk.

 

Een tafel vol.

Een tafel vol.

 

Mooi gereedschap van Willy.

Mooi gereedschap van Willy.

Verdeel apparaat door computer gestuurd van Jos.

Verdeel apparaat door computer gestuurd van Jos.

Hopelijk komt dit uurwerk nog eens op het toneel.

Hopelijk komt dit uurwerk nog eens op het toneel.

Trekstempel, en ring of bus opspan gereedschap

Trekstempel, en ring of bus opspan gereedschap

Tot ziens op de volgende bijeenkomst, vermoedelijk op 24 november of 1 december 2016.

Volgende bijeenkomst eens een ” Naeckte Brouwers Nimf Tripel ” bestellen.

Bent u geen lid, en wilt u een keer de bijeenkomst bijwonen, neem dan contact op via het contactformulier op deze site.