Thomas Moore Ipswich, werk!

Door Toon Michiels, Vierlingsbeek 12-sptember 2016

Tho' Moore Ipswich

Tho’ Moore Ipswich

Kent u ze ook de ”Tho’ Moore Ipswich ” klokken, of ze mooi zijn of niet, dat is aan de bezitter ervan. Wel zijn de uurwerken vrij goed. Zelf heb ik er een paar die al 36 jaar oud zijn, en gemiddeld al 18 jaar zonder problemen lopen.

Deze ”Tho’ Moore” klokken zag ik in 1975 eens bij een antiekhandel in Bemmel, ze waren goedkoop in die tijd. Het model stond mij wel aan en ik kocht er 6, twee voor mijn vader en twee voor mijn broer, die ze nu (2016) nog ongebruikt op zolder heeft staan. Lantaarnklokken met een signatuur die suggereert dat het een klok van Thomas More uit Ipswich klok kan zijn.

Natuurlijk is het een eer voor Thomas Moore uit Ipswich, dat zijn naam voorkomt op imitaties. Het betekent dat zijn naam en klokken een bepaalde uitstraling hebben.

De family Moore uit Ipswich, waren bekende klokkenbouwers vanaf de 17eeeuw, en Thomas Moore die de zoon was van Roger Moore, had ook een zoon Thomas, die klokkenbouwer was in Melford waarvan ook een klok bekend is. Verder zijn er nog meer ”Moore”s bekend als klokkenbouwer o.a. in Londen.update-b-4

Toen ik de klokken kocht, wist ik al dat ik ze zo nooit in mijn huiskamer zou hangen, want ik vond het uiterlijk oerlelijk, maar wel had ik er een idee over vanwege het uurwerk. En in 1979 begon ik eraan om de klokken een ander aanzien te geven. De messing boven- en onder plaat en de hoekpilaren  heb ik verwijderd en vervangen door stalen versies. Ook de belophanging is vervangen door staal en heb er nog een bel- versiering aan toegevoegd.

Wijzerplaat met minutenring voor eventuele minutenwijzer.

Wijzerplaat met minutenring voor eventuele minutenwijzer.

De cijfers op de wijzerplaat heb ik met een beitel uitgekapt, en hier zaten nog al wat uren in!  De kwartier en minutenring heb ik er op de draaibank ingetrokken. De frontversiering is uit 2,5 mm plaatgezaagd, en de bel- zijfronten uit 1,5 mm. Om de metalen delen een oud uiterlijk te geven heb ik alles  met pek*, ingestreken en daarna gepolijst en weer warm gemaakt, en met bijenwas behandeld. Over het resultaat ben ik tevreden. Nu ben ik bezig aan mijn derde klok, 36 jaar na de eerste twee. Dat het zolang duurde kwam omdat ik nu weer tegen een ”Tho’ Moore” uurwerk aanliep, voor een redelijk prijsje.

mij-tho-moores

Voor Technische gegevens zie foto met onderdelen.

d-2

 

Voor een originele Thomas Moore zie: http://www.brianloomes.com/collecting/moore/

Pek

Pek

 

 

Pek, vast of vloeibaar: https://scheikundejongens.nl/2010/05/vast-of-vloeibaar/

 

 

b-004-img_3375-kopie

 

Update-onderdelen

Update-onderdelen

De uurwerk onderdelen.

De uurwerk onderdelen.

Tho’ Moore  technische gevens

Gaand werk : Grond- rad ф 78,2 mm. Z = 72 / Tussen- rad ф 69,3 mm. Z = 72 / Tussen- rad rondsel ф 8,8 mm. Z = 6  / Anker- rad ф 62,0 mm. Z = 38 / Anker- rad rondsel ф 7,7 mm. Z = 6 Rondsel gemonteerd op grond- rad as is ф 14,85 mm. Z = 12 /  Uurwijzer- rad ф 56,3 mm. Z = 48

Slinger uitslag ongeveer 20 cm, en de slingerlengte is 107 cm.

Slagwerk: Grond- rad ф 82,75 mm. ( 13 slagpennen ) / 2e rad ф 58,00 mm. Z = 54 / Rondsel 2e rad ф 8,00 mm. Z = 6 / Ontsnapping- rad ф 46,4 mm. Z = 48 / Rondsel ontsnappings- rad ф 8,1 mm. Z = 6 / Rondsel windvanger ф 7.00 mm. Z = 6 ( 41,00 x 18,5 mm. ) / Tandwiel slagschijf ф 50,7 mm. Z = 48 / Rondsel slagschijf aandrijving ф 9,3 mm. Z = 8 ( Op grond- rad gemonteerd )

Voorfront versiering.

Toog versiering.

Bel versiering

Bel versiering

Opbouw nieuwe Moore.

Opbouw nieuwe Moore.

klok-b-3

Wijzerplaat met minutenring voor eventuele minutenwijzer.

Wijzerplaat met minutenring voor eventuele minutenwijzer.

Uurwerk nog als nieuw.

Uurwerk nog als nieuw.

Tho' Moore Ipswich

Tho’ Moore Ipswich