In Time Stiphout

Op bezoek bij Toine DaelmansBezoek Toine Daelmans 29-3-2016 (113)a - kopie

Het was lang vantevoren gepland en dan, eindelijk, was het zo ver dat we met de klokkengroep naar “In-time-stiphout” gingen.

Het weer was die dag uitstekend maar uitgerekend die dag, had ik te weinig tijd om op tijd aanwezig te zijn. Iedereen was al present. Vroeger loste men dat in Helmond, waar Stiphout toe behoort, op met: ”Ik heb vur de brug moete waachte wonnie!” Tegenwoordig zijn het de stoplichten die in Helmond voor vertraging zorgen!

Toine Daelmansplein

Toine Daelmansplein

Nadat Toine ons welkom heette, begon de rondleiding. En er was veel, zeer veel te zien. Oude en nieuwe toren- uurwerken, gewichten, tandwielen  en gereedschappen, alles te kust en te keur.

Skôn wa!

Skôn wa!

Wat ook opvalt is, behalve zijn verzameling torenuurwerken, de astrolabia en planetariums. Een van de ingewikkeldste is het astronomische uurwerk van R.Schijf. Dit uurwerk is door Toine ooit aangekocht. Volgens de overleving heeft dhr. Schijf zich laten opsluiten in de kerk van Asten. Dit om aan de gegevens te komen van het toen daar tentoongestelde uurwerk van Eisbouts uit Asten.

Kerrekewèèrik!

Kerrekewèèrik van R. Schijf.

Toine is nu vooral bezig met het bouwen van astronomische kunstuurwerken en speciale mechanische torenuurwerken. Tegenwoordig heeft Frans Arts uit Gemert ook regelmatig contact met Toine, wat borg staat voor weer nieuwe ideeën voor astrolabia.

in-time-stiphout

in-time-stiphout

Midden op de middag stonden we op het “Toine Daelmansplein” om de jacquemart klok te bewonderen.

De jacquart klok.

De jacquart klok.

Hierna was het tijd voor een bakje koffie met gebak, en konden we binnen de mooiste stukken van Toine verzameling bekijken. Samen met  Frans Arts uit Gemert die precies op tijd voor de koffie was gearriveerd.

Tiedt vur un békske!

Tiedt vur un békske!

Inmiddels ben ik drie keer op bezoek geweest bij Toine Daelmans, en zijn vrouw Ineke. De openheid en gastvrijheid valt iedere keer weer op. En Toine blijft bezeten, als verzamelaar en bouwer en dat is tof. Toine zijn geheim is dat er niets geheim is.

Art van Arts.

Art van Arts.

aa 125

 

En als ge in de buurt bent, “baai Hell- moont kunde ge Stipp’nt al zien liggen”.

 

 

Hieronder volgen nog meer foto’s en ook op: http://www.in-timestiphout.com/

a14

a18a16a12a13a4a9a17a23a24a19a26a25a28a29a32a34a33

a 146 Wa skôn wa!a 150a 153

a 129a 126a 151a33a21

Houdoe wa!

Voor meer Hellmonds dialect:

https://www.deweblogvanhelmond.nl/langlopende-logs/helmonds-mooiste-woorden/