Bijeenkomst 12 mei 2016

Vierlingsbeek 12 mei 2016

 De messing stijlklok.


De messing stijlklok.

Het aantal leden dat op kwam dagen bij “De Wildeman” was duidelijk minder als op de andere bijeenkomsten. Op zich kwam het goed uit dat er niet meer dan 15 deelnemers waren, aangezien we door omstandigheden niet in de zaal terecht konden. Marga had kosten nog moeite gespaard om een mooie opstelling in het café te maken, zelfs het biljard was afgedekt om de meegebrachte spullen uit te stallen. Hoe het komt weet ik niet, maar nog niet de helft van de aanwezigen hadden wat meegebracht. Dat is jammer, want het is essentieel voor de bijeenkomsten. De avond op zich was natuurlijk toch weer interessant. Hessel pakte uit met een prachtige messing Jugendstil, Art Deco of Amsterdamse stijlklok, die aan alle kanten goed werd bekeken. Waarbij ik zelf de klok als Jugendstil betitel.

—"Strop" scheermesje slijp- polijstmachine van Joop.

—”Strop”
scheermesje slijp- polijstmachine van Joop.

Ook een door Joop meegebracht  slijp- polijstmachientje voor scheermesjes kreeg genoeg aandacht. Een leuk apparaat! Een tweede item was de door Joop getoonde doos met benodigdheden om simpel hardheden van staal bij benadering te kunnen bepalen.

 

HRc- Hardheidstest- gereedschap.

HRc- Hardheidstest- gereedschap.

René toonde een uurwerk dat vermoedelijk een schakel of prikklok uurwerk is geweest maar niet meer compleet was.

Peter stelde enkele vragen over een verdeelapparaat waarvan de maker onbekend was. En niet te vergeten de vraag van Peter: hoe men de paletten voor een Graham ankergang vroeger werden geslepen en afgesteld. Op zich een prachtig item, waar we direct geen antwoord op hadden. Wel hoe men ze nu ook kan slijpen, zie hiervoor de link onderaan.

IMG_1313 - kopie - kopie

Tussendoor kon ik zelf het resultaat laten zien hoe je het aangezicht van een verfraaide koekoeksklok kunt herstellen. Het voorfront had overigens 14 breuken, en tijdens het repareren moet ik altijd denken aan een chirurg die een botbreuk aan het repareren is! De eerste handeling was, eerst de breuken die met grijze twee componenten lijm knullig waren gelijmd, weer door te zagen, Om hierna alles met pennen van staal en hout het geheel weer  te positioneren om het daarna weer te lijmen.

Slinger gerepareerd met houten prikkers.

Slinger gerepareerd met beenderlijm en houten prikkers.

Al met al was er weer genoeg stof om over te praten zoals: hoe je een gebroken as- tap kunt herstellen, hier werd uitvoerig over gediscuteerd.

Aan het eind van de bijeenkomst kon ik een door Dhr.Wiel Van Loosbroek uit Sint Anthonis beschikbaar gestelde paardjes regulateur verloten. Deze verrassing kwam evenals bij de vorige bijeenkomst bij Arie Koenen terecht. Zo loopt zijn verzameling klokken aardig verder uit.

Arie Koenen bekijkt zijn aanwinst.

Arie Koenen bekijkt zijn aanwinst.

Komende week zaterdag 21 mei gaan we met 19 personen op bezoek bij:

Toine Daelmans in Helmond http://www.in-timestiphout.com/  En we hopen dat het daar net zo gezellig is!

Toon en Peter nu klokkenliefhebbers en daarvoor 30 jaar lang schaatsvrienden.

Toon en Peter nu klokken- en daarvoor 30 jaar lang schaatsliefhebbers in de late uurtjes.

De schenker van de paardjes regulateur.

De schenker van de paardjes regulateur.

Uit:

http://www.uhrenwerkstattforum.de/t1887f81-Die-Grahamhemmung-Paletten-Schleifen-Verschliffene-Paletten-Erkennen-Und-Umschleifen.html

http://www.dg-chrono.de/dg-chrono.de/forum/viewtopic.php?f=15&t=2541